Zakon o zdravniški službi je nujno potreben, a z njim le gasimo požar neurejenih razmer

DELI:
10.07.2018, NSi

»Štiri leta smo poslušali zgolj in samo obljube, da bomo v slovenskem zdravstvu prišli do rešitev. In kje smo danes? Na samem začetku. Gori nam že rdeči alarm za sprejetje zdravstvene reforme, s katero bi končno začeli reševati probleme v zdravstvu, in ne na načine, ki smo jih poznali v zadnjih 20 letih. Mi moramo spremeniti način razmišljanja, kaj zmoremo in kaj lahko kot država naredimo,« je v stališču poslanske skupine NSi povedal poslanec Jernej Vrtovec.

Mandat vlade, ko je dokončno razpadla srčna kirurgija

Napovedal je, da v NSi predlogu zakona ne bomo nasprotovali, vendar pa je ob tem opozoril na nekaj nedopustnih stvari, ki si jih je privoščila vlada v odhodu.

»Ta zakon je nekakšen rezime, kaj je ta vlada naredila v zadnjih štirih letih. Po mojem trdnem prepričanju je slovenski zdravstveni sistem porinila za 20 let nazaj. Ministrica Milojka Kolar Celarc je namreč ena redkih ministric za zdravje, ki ji je uspelo dokončati celoten mandat, a v štirih letih ni bila sposobna narediti sprememb na bolje. Zato se bo v zgodovino zagotovo zapisala kot ministrica, ki ji je uspelo, da so se v tem mandatu podaljšale čakalne vrste, da je bil mandat poln obljub in, da je bil to mandat, ko je dokončno razpadla otroška srčna kirurgija,« je bil kritičen poslanec NSi.

Zakon je nujno potreben, a z njim le gasimo požar neurejenih razmer

Povedal je, da v NSi pozdravljamo, da je UKC Ljubljana uspelo pridobiti dva zdravnika, da bosta pomagala pri zdravljenju malih srčnih bolnikov.

»Staršev ne zanima cena, plačilo, vrednost, zanima jih samo to, da njihovi malčki ozdravijo. To moramo mi omogočiti v naši državi. Vendar pa ta zakon v sebi skriva tudi pasti, ne samo neenake obravnave med domačimi in tujimi zdravniki pri načinu izpolnjevanja pogojev za opravljanje zdravniške službe in plačilu, ampak pomeni zlasti spodbudo, da bodo naši zdravniki še bolj spodbujeni za odhod iz države,« je pojasnil Jernej Vrtovec.

Opozoril je na to, da bo morda današnji zakon povzročil plaz negativnih posledic. S spremembo zakona namreč omogočamo in olajšujemo postopke in pogoje pod katerimi bodo lahko zdravniki iz tretjih držav, ne pa iz Evropske unije lahko opravljali zdravniško službo v UKC Ljubljana in UKC Maribor. »Tako rekoč gasimo požar neurejenih razmer, ki se vlečejo že dolgih sedem let. To bo povzročilo neenakopravno obravnavo med domačimi in tujimi zdravniki, ne samo v znanju slovenskega jezika in komuniciranja z bolniki ter njihovimi zastopniki, ampak tudi precejšnjo razliko v samem plačilu,« je izpostavil poslanec NSi.

Ob koncu je še enkrat opozoril, da ta zakon lahko le začasno rešuje krizo na oddelku za otroško kirurgijo, za celostno obravnavo problematike pa slovenski zdravstveni sistem potrebuje celovito reformo.