PREOBLIKOVANJE DOPOLNILNEGA ZAVAROVANJA NE BO IZBOLJŠALO DOSTOPNOSTI ZDRAVSTVENIH STORITEV

DELI:
14.04.2023, NSi

»Z začudenjem poslušam ministra za zdravje, ki pravi, da je šele na sestanku z zavarovalnicami ugotovil, kaj je dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ta zakon je v tem trenutku zelo nepotreben oziroma celo zavajajoč. S tem zakonom se nič ne ukinja, prav nasprotno. Je uzakonjeno, da bodo ljudem iz enega žepa vzeli in dali v drugi žep. Premier je pozabil državljankam in državljanom povedati, da se bo sedaj uzakonilo nekaj, kar do zdaj ni bilo obvezno. Ne bo se tudi spremenila dostopnost do zdravstvenih storitev in to je tisto, česar bi se vlada morala najprej lotiti. Ljudje od tega zakona nimajo torej nič in to je najbolj žalostno,« je uvodoma opozorila podpredsednica NSi in poslanka dr. Vida Čadonič Špelič v sinočnji oddaji Tarča.

Dejala je, da zakon za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni potreben, hkrati pa se je s tem hitenjem postavilo časovnico sprejemanja reforme popolnoma na glavo. »Najprej smo poslušali, da bo ta zakon začel veljati čez eno leto, zdaj bo pričel veljati že v jeseni. Časovnica, ki je bila predstavljena pred začetkom reforme, je bila popolnoma pravilna, saj je bila vzdržna z vidika javnih financ. Zakon je sedaj tudi z vidika financ škodljiv ne samo za paciente, ampak tudi za javne finance,« je poudarila Čadonič Špeličeva.

Koalicija se je v predvolilnem času pred javnostjo zavezala k prenovi zdravstvenega sistema, po enem letu pa po mnenju poslanke še vedno ni vidnih sprememb. »Zadali ste si javno zavezo, posebno pa Gibanje Svoboda, da boste nekaj naredili na področju zdravstva. Ljudje morajo priti do storitev takrat, ko jih bodo rabili. To je tisto kar ljudje od vas pričakujejo in po enem letu žal še ni nič narejenega. Občutek imam, da ste hoteli zamegliti vašo nesposobnost priprave zdravstvene reforme kot celote,« je dodala dr. Vida Čadonič Špeličeva.

V NSi nas ne skrbijo zavarovalnice ampak pacienti. »Pripravili smo paket rešitev za vsem dostopno javno zdravstvo in danes se nismo pogovarjali niti o enem koraku, da bi bilo to javno zdravstvo res dostopno. Ugotovili smo, da bodo ljudje morali plačevati, da se jim nič ne ukinja in tudi, če se bo plačevalo iz državnega proračuna, bodo to plačevali v resnici ljudje. To se pravi plačila so zagotovljena. Zdaj je treba zagotoviti tisto drugo, kar najbolj šepa. To je, da bodo pacienti dobili storitev takrat, ko jo bodo rabili, ker zanjo tudi plačajo,« je zaključila Vida Čadonič Špelič.