Zakaj NSi ni podprla ustavne obtožbe?

DELI:
29.01.2019, NSi

»Minister Pikalo je zagotovil, da bo predlagal novelo zakona, ki bo odpravila protiustavnost najkasneje do začetka novega šolskega leta. Zato smo se v NSi odločili, da dajemo tej vladi priložnost, da to odločbo tudi uredi. Pri glasovanju pa se bomo vzdržali, saj menimo, da je ustavna obtožba sredstvo za najhujše kršitve,« je povedala Ljudmila Novak ob glasovanju o ustavni obtožbi zoper predsednika vlade.

Prepričana pa je, da vladavina prava pomeni, da pravo velja enako za vse, da ni nihče nad zakonom in da, kar je najbolj pomembno, država ne pripada političnim strankam, kaj šele vladi ali njenemu predsedniku. »Jasno je, da imamo v naši državi več problemov. Ne spoštujemo institucij pravne države, ne spoštujemo pravnomočnih sodb in ne izvršujemo odločb Ustavnega sodišča, spoštujemo jih le takrat, ko koaliciji to odgovarja. Predsednik vlade je dolžan spoštovati ustavo in odločbe ustavnega sodišča. To je dolžan zahtevati tudi od svojih ministrov. Če tega ne stori, dopušča nespoštovanje načela enakosti pred zakonom, diskriminacijo, kršitev načel pravne države in delitve oblasti,« je povedala poslanka NSi.

S prstom je pokazala na vlado Mira Cerarja, ki  v vsem svojem mandatu tega ni zmogla ali pa ni želela, čeprav je njen predsednik večkrat javno poudaril, da je odločitve ustavnega sodišča potrebno spoštovati. »Ta naloga sedaj ostaja novi vladi. V NSi smo že večkrat opozorili na nujno spremembo zakona, saj teče že peto leto od objave odločbe ustavnega sodišča. Državni zbor pa bi moral ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta,« je povedala.

Poudarila je, da od zasebnih izvajalcev javno veljavnega osnovnošolskega programa le eden prejema 100 % sofinanciranje, torej enako kot državne šole, ostali pa le 85 % sredstev. Odločba o neskladju z ustavo pa se nanaša samo in izključno na različno državno financiranje javnoveljavnih osnovnošolskih programov v različnih šolah, državnih in zasebnih.

»V Novi Sloveniji upamo, da gospod Marjan Šarec ne bo ostal le pri besedah, pravi čas je zamudila že prejšnja vlada. Če pa tudi vlada Marjana Šarca ne bo opravila domače naloge, pa bo predsednik vlade moral ukrepati, sicer se ne bo mogel sklicevati na spoštovanje koalicijskega sporazuma, v katerem so vladne stranke zapisale, da se zavzemajo, da sta vzgoja in izobraževanje enakovredno in pod enakimi pogoji dostopna za vse. Mar ni s tem vse povedano?« je še dejala Ljudmila Novak.