Zahtevamo zakonito upravljanje državnega premoženja brez vpletanja političnih interesov

DELI:
26.03.2018, NSi

Zaradi težav in vpliva interesov politike pri upravljanju državnega premoženja je Komisija za nadzor javnih financ na zahtevo poslanske skupine NSi razpravljala o tej problematiki.  Poslanec Jernej Vrtovec je na seji opozoril na krizo vlade pri upravljanju državnega premoženja in kadrovanja pri tem. »Odpovedale so nadzorne funkcije, kar krepi moč lobijev in odpira vrata korupciji ter klientelizmu« je bil jasen poslanec NSi.

Ob tem je spomnil na opozorila Evropske komisije glede visoke vpetosti države v gospodarstvo: »Evropska komisija ugotavlja, da so od začetka krize posledice vpletenosti države v gospodarstvo prispevale k izgubi več kot tretjine BDP, po oceni komisije pa skupni gospodarski stroški znašajo 13 milijard evrov oziroma 6600 evrov na državljana.«

Jernej Vrtovec je ob tem opozoril na težave pri kadrovanju v organe SDH in DUTB. »Že več kot leto in pol uprava SDH deluje le z dvema članicama, kar krni ugled institucije, vlada pa vse do danes še vedno ni imenovala četrtega neizvršnega direktorja« je bil kritičen poslanec Vrtovec.

Jasen prikaz vpletanja politike v upravljanje z državnim premoženjem kaže tudi primer Telekoma. Upravno sodišče je s pravnomočno sodbo potrdilo, da je Telekom zlorabljal svoj prevladujoč položaj pri zagotavljanju dostopa do svojega omrežja in s tem omejeval konkurenco. Telekom tako čaka več deset milijonska kazen in kar 130 milijonska tožba, ki naj bi z obrestmi znašala kar 261 milijonov evrov. Nadzorni svet Telekoma pa po poročanju medijev nasprotuje poravnavi v času pred volitvami. Jernej Vrtovec se je pri tem vprašal: »Zakaj so odločitve o tako pomembnem vprašanju odvisne od volitev in političnih okoliščin in seveda, kaj ima upravljanje državnega premoženja z volitvami, razen, če je tudi to področje docela spolitizirano?«

Komisija je ob koncu razprave sprejela sklepe, ki jih je predlagala NSi. Ti vladi nalagajo zakonito delovanje, popolnitev članov vseh organov SDH in DUTB ter preprečitev vpliva kakršnihkoli političnih okoliščin ali interesov na odločanje pri upravljanju državnega premoženja.