ZAGOVARJAMO POPOLNO TRANSPARENTNOST PRI NAKUPIH ZAŠČITNE OPREME

DELI:
13.05.2020, NSi

»Gre za boj za politično interpretacijo urgentne nabave zaščitne opreme ter kako interpretirati samo epidemijo. Vse mogoče se pojavlja med različnimi ljudmi in mediji. Nekateri ne verjamejo v nov koronavirus, ampak je to zanje le orodje za vpeljavo diktature,« je v svoji razpravi na komisiji za nadzor javnih financ dejal Jožef Horvat.

Prepričan je, da je danes lahko govoriti o tem, da bi bilo potrebno ustanoviti agencijo za nabave že 13. marca. »V petih minutah ustanoviti agencijo preprosto ni možno. Ponosen sem na medresorsko skupino, ki je svoje delo pod vodstvom mag. Jeklina opravila izjemno delo,« je dejal vodja poslanske skupine NSi.

Opozoril je tudi na to, da je omenjena medresorska skupina obravnavala ogromno sporočil, med njimi pa je izbrala 50 resnih ponudb. Elektronsko sporočilo namreč še ne more biti ponudba, je dejal Jožef Horvat.

Zavzel se je za preiskavo vseh sumov morebitnega okoriščanja z nabavo zaščitne opreme, a je opozoril tudi na etiketiranje vseh koalicijskih poslancev češ, da so kriminalci. »Ko bodo sodišče ali drugi organi ugotovili, da je nek politik v svoj žep pobral denar iz nabave zaščitnih mask, mora ta politik za vedno oditi iz političnega prostora. Zares pa ni prav, da smo vsi koalicijski politiki danes etiketirani, da smo kriminalci, kar smo že večkrat slišali v tem državnem zboru,« je dejal vodja poslanske skupine NSi.

Ob koncu je izpostavil še veliko motivacijo za naše gospodarstvo in politiko, ki mora biti v tem, da nam Evropska komisija za naslednje leto napoveduje več kot 6% rast BDP. »Vsi skupaj moramo strniti vrste in gospodarstvu pomagati, da bo napovedi tudi uresničilo,« je še dejal.

Aleksander Reberšek: Samo predstavljamo si lahko kakšno katastrofo bi imeli, če bi Slovenijo še vodil Marjan Šarec

»Zdajšnja vlada je dobila ob prevzemu prazna skladišča, ker je prejšnja vlada Marjana Šarca podcenila resnost epidemije. Samo predstavljamo si kakšno katastrofo bi imeli, če bi vlado v času epidemije vodil Marjan Šarec,« je v razpravi na seji komisije za nadzor javnih financ dejal Aleksander Reberšek.

Poudaril je, da se lahko pogovarjamo o gospodarnosti in iskanju čim cenejše zaščitne opreme, ampak ob praznem skladišču, ob tem, ko se vse najbogatejše države dobesedno pulijo za zaščitno opremo, je bolj pomembna učinkovitost. »Pomembno je, da imajo naši zdravniki in medicinske sestre ustrezno opremo, ki jih ščiti pred okužbo in posledično zagotavlja zdravstveno varnost vsem državljanom. Če je bilo pri nabavi opreme storjeno kaznivo dejanje, sem jaz prvi, ki bom za to, da se vse take kriminalce preišče in če so krivi tudi kaznuje. Vendar pa opozarjam, da ne smemo metati v isti koš vseh, ki so pošteno prizadevali za to, da bi imeli v Sloveniji čimprej zadostno količino zaščitne opreme,« je dejal poslanec NSi.

Dodal je, da si danes v tej državi tepen, če delaš dobro in se trudiš. »Če ne narediš nič, nisi za nič kriv. Tega načela se je držal sam prejšnji predsednik vlade, zato so bila skladišča prazna,« je dejal.

Poudaril je, da smo v NSi bili prvi, ki smo podprli pobudo za preiskovalno komisijo. »V NSi nimamo česa skrivati in si želimo, da ljudje izvejo resnico. Zagovarjamo popolno transparentnost, vse je treba preiskati, da se ovrže določene sume. Vse! Iz medijskih poročanj, ulic, šankov prenest vso zadevo na preiskovalno komisijo in vse pristojne državne organe, ki naj preiščejo zakonitost poslov,” je dejal poslanec NSi.

Predlagateljico seje je pozval naj ima enake vatle za vse, tudi za projekt TEŠ6, kjer so kriminalisti ugotovili, da je izginilo več kot pol milijarde davkoplačevalskega denarja. »Vaša zavzetost v primeru zaščitne opreme mi daje upanje, da se boste v vaši stranki lotili tudi preiskave kam je izginil ves ta denar iz projekta TEŠ6,« je še dejal Aleksander Reberšek in dodal: » Skoraj mi je škoda, da v epidemiji ni v vladi Levice. Da bi gospod Kordiš, gospod Mesec in Violeta pokazali, kako se v času najhujše krize, pomanjkanja in spopadov z velesilami na svetovnem trgu zagotovi poceni zdravstvena oprema. Verjamem, da bi bile police v skladiščih polne. Vsaj tako polne, kot so polne police v Venezuelskih trgovinah. Približno tako polne police je v skladiščih za seboj pustil tudi gospod Marjan Šarec.«