Začnimo govoriti o izzivih in prihodnosti Slovenije

DELI:
16.02.2018, NSi

V oddaji Tarča je nastopil novi vodja NSi Matej Tonin. Spregovoril je o slabem položaju slovenske vojske, izzivih, ki tarejo Slovenijo, predvsem pa je slovensko politiko pozval k zazrtemu pogledu v prihodnost. »Želel bi, da začnemo govoriti o slovenski prihodnosti,« je bil jasen Tonin.

Koalicija se noče ukvarjati s pravimi problemi

»V NSi smo ocenili, da Slovenijo čakajo težki izzivi in naloge. Zato smo se odločili za pomladitev ekipe, ker je to tisto, kar Slovenija danes potrebuje,« je poudaril Matej Tonin in dodal: »Govorim o naslednjih izzivih: starajočem prebivalstvu, visokem javnem dolgu in okornem poslovnem okolju. To so izjemno pomembne tri stvari, ki Slovenijo čakajo v prihodnosti in vladna koalicija se s temi stvarmi v preteklosti ni ukvarjala. To je tisto, kar želimo v NSi reševati v prihodnosti.«

Namesto s prihodnostjo se ukvarjamo z otrobi

Med oddajo ga je zmotilo spoznanje, da se preveč ukvarjajo s kom bo kdo šel na volitve, namesto, da bi se ukvarjali s prihodnostjo Slovenije. »Že 15 minut se ukvarjamo s tem, ali bo Marjan Šarec imel kakšen program ali ga ne bo imel, kakšne kandidate bo imel. To je njegova stvar. Želel bi, da začnemo govoriti o slovenski prihodnosti. Že v parlamentu prevečkrat ukvarjamo z otrobi, ne pa s prihodnostjo. V naslednjih desetih letih se bo 100 tisoč ljudi dodatno upokojilo, to bo izjemen pritisk na pokojninsko in zdravstveno blagajno. S takšnimi stvarmi bi se mi morali ukvarjati,« je bil zelo jasen novi vodja NSi.

Vojska nam razpada pri živem telesu

Dotaknil se je tudi mizernega stanja v slovenski vojski in kritiziral delovanje vlade, ki slovenski vojski ne pomaga iz težkega položaja. »Plače vojakov so definitivno prenizke, zato pa takšen odliv še zlasti zdaj v času gospodarske konjunkture v druge službe. Vojska nam razpada pri živem telesu. Od krize naprej se je obrambni proračun razpolovil. Sredstva so se le malenkostno povečevala,« je opozoril Matej Tonin in predstavil konkreten primer, ko je načelnik generalštaba zahteval 45 milijonov evrov zgolj zato, da bi usposobili tista sredstva, ki jih imajo na razpolago. Vlada pa mu je dala le 6, 7 milijonov.

Opozoril je tudi na sprejemanje rebalansa proračuna za leto 2018, ko je poslanska skupinska NSi vložila amandma za dvig obrambnega proračuna. »Koalicijski predstavniki v besedah vse podpirajo, ko pa pride do glasovanja jim prsti otrpnejo. Vojska potrebuje denar, da bo sploh lahko usposobila sedanje materiale in opremo, ki jo ima. Dlje kot boste odlašali s tem, v večjih težavah bo,« je Matej Tonin okrcal vlado.

Kava kot iskanje skupnih točk

Za konec je novi vodja NSi dobil tudi vprašanje glede kav s prvaki ostalih strank. Te so se izkazale za uspešne. »Kave so se izkazale kot izjemno dobre, kjer smo se lahko neformalno pogovarjali predvsem o skupnih točkah. Ne boste verjeli, da ima politika kar nekaj skupnih točk in če bi več našega truda investirali v to, da bi poudarjali skupne stvari, ne pa tiste, ki nas delijo, potem bi bilo tudi v tej državi prihodnost lepša,« je poudaril.