PRIČENJAMO Z GRADNJO HITRE CESTE NA KOROŠKO

DELI:
24.08.2021, NSi

Predolgo smo čakali na dan, ko bodo končno stekla začetna dela na tretji razvojni osi na območju Koroške. Leta in leta smo poslušali obljube, zahteve, proteste, izgovore, a danes smo na točki, ko ni več vrnitve. Prepričan sem, da ni nikogar med nami, ki se ne bi strinjal, da si Korošci po vseh teh letih zaslužijo normalno cestno povezavo. Koroška je poleg Bele krajina edina regija v Sloveniji, ki nima zgrajenega niti kilometra avtoceste. Je regija, ki ima izrazito slabo prometno povezanost z osrednjim delom Slovenije in ostalimi slovenskimi regijami. Po tem, ko smo pred manj kot letom dni zasadili prvo lopato na Gabrkah, danes pričenjamo še z gradnjo hitre ceste na Koroško.

Tretja razvojna os ima z razlogom v imenu besedo “razvoj”. To prečno cestno omrežje, ki se navezuje na vseevropsko prometno omrežje, bo prineslo razvoj in napredek za vse prebivalke in prebivalce: višjo gospodarsko rast, povečanje zanimanja za delo v regiji in večje možnosti za zaposlitev ter preprečitev bega možganov. Z izgradnjo bomo bistveno povečali pretočnost, skrajšali potovalne poti ter povečali varnost za vse udeležence v prometu. Ne smemo dovoliti, da bi bila Koroška še kdaj zapostavljena zaradi njene geografske odmaknjenosti od osrednje Slovenije. Moramo vam omogočiti enake možnosti za razvoj, kot ga imajo prebivalke in prebivalci v drugih regijah.

Kot je ob začetku del dejal minister Jernej Vrtovec, ne bi nikoli več smeli slišali, da se gradnja ceste ne izplača, ker na določenem območju živi premalo prebivalcev. To smo lahko v preteklosti velikokrat slišali tudi v povezavi z gradnjo hitre ceste na Koroško. “Na to ne pristajam! Ne moremo vsega meriti le v denarju ter v prihodkih oz. odhodkih,” je bil jasen Vrtovec.