ZA ŽE SEDAJ NEDOSTOPNO ZDRAVSTVO BO POTREBNO PLAČATI ŠE VEČ

DELI:
07.07.2023, NSi

»Ta zakon pacientom, ki čakajo nedopustno dolgo, ne bo prinesel nič. V resnici bomo iz enega dali v drugi žep in ljudje bodo ponovno plačevali. Poleg tega pa bo zakon ogrozil tudi javne finance, ker je bilo treba v proračunu rezervirati 240 milijonov evrov,« je v oddaji Odmevi opozorila poslanka dr. Vida Čadonič Špelič.

V NSi smo na izredni seji DZ predlagali tudi amandma, s katerim naj bi zakon prične veljati s 1. septembrom letos, kot je bilo zapisano v prvi različici zakona. »Zakaj smo to naredili? Zato, da ne bodo zavarovalnice propadle in postale insolventne, ter ne bomo imeli plačnika zdravstvenih storitev,« je pojasnila poslanka in nadaljevala: »Ljudje bodo na slabšem, ker se bo sedaj lahko zgodilo, da zavarovalnice enostavno ne bodo imele plačati od kod, ljudje pa bodo zato zdravstveno storitev opravili pri zasebniku.«

Vlada se je po mnenju Čadonič Špeličeve lotila zdravstvene reforme na popolnoma napačnem koncu. »V NSi menimo, da je v zdravstvu najprej treba organizirati delo in pritegniti v zmanjševanje čakalnih vrst vse ponudnike zdravstvenih storitev. Ampak vladajoči so te pozive preslišali in ljudem dali prazne obljube. Namesto dostopnejših zdravstvenih storitev, državljanke in državljani sedaj dobivajo dodaten davek. Za isto storitev bo sedaj potrebno plačati dvakrat,« je zaključila poslanka dr. Vida Čadonič Špelič.