Za večje človeško dostojanstvo v novi dobi

DELI:
09.10.2018, NSi

Pretekli vikend je v Čatežu ob Savi v sodelovanju med Evropskim centrom za delavska vprašanja (EZA), IJEK-om. Socialno akademijo in Združenjem delavcev NSi potekal seminar Mednarodna konferenca Delavska organizacija 4.0: Za večje človeško dostojanstvo v novi dobi. Na seminarju smo se srečali predstavniki delavskih organizacij in mladi.

Najprej nas je prof. Granda popeljal po zgodovini delavskih gibanj in nam na ta način pomagal ozavestiti vse pomembnosti , ki so vplivali na današnjo situacijo. Izpostavil je tudi še zdaj aktualno vprašanje pravične plače. Poudaril je tudi, da se moramo zavedati, da delavčeva plača ni milost, ampak pravica.

Nato nam je Peter Pogačar iz ministrstva za delo predstavil izzive pri delavskih vprašanjih: staranje prebivalstva, konflikt generacije X in Y, kako narediti vključujoč trg dela in kultura izobraževanja v Sloveniji.

Sledil je sklop na katerem smo poslušali predstavitev različnih deležnikov iz Portugalske in Hrvaške, nato pa smo predebatirali dimenzije in kazalnike kakovosti, ki jih je pripravila Evropska komisija.

Naslednji dan smo prisluhnili mladinskima delavcema Mateju Cepinu in Alenki Blazinšek, ki sta orisala njun pogled na stanje v katerem so mladi in njihove potrebe. Nato pa smo vse skupaj predebatirali tudi z mladima iz Estonije in Slovenije.

Sledila je predstavitev stanja delavskih organizacij v novem svetu 4.0. Kjer nam je Jelena Soms, Litovska federacije delavcev,  predstavila nove okoliščine, ki jih je prinesla 4. industrijska revolucija. Janez Beja je predstavil delovanje sveta delavcev v njihovem podjetju, kjer se s pomočjo volje in dialoga stvari premikajo na bolje, pregled po Evropi pa sta z nami napravila Dragutin Boljanović iz Srbije in Anton Kokalj, upravnega odbora EZA.

Seminar se je sklenil z debato s poslancem državnega zbora Jožefom Horvatom o pomembnosti Socialnega dialoga in o vlogi delavskih organizacij v novem svetu 4.0.