Za umiranje pacientov v nedopustno dolgih čakalnih vrstah terjamo imena in priimke odgovornih

DELI:
31.05.2019, NSi

V izjavi za javnost, ki jo je na odgovorne za stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu naslovil vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, smo v NSi zopet opozorili na nevzdržne razmere v slovenskem zdravstvu.

V Novi Sloveniji smo zgroženi nad ugotovitvijo, da v Sloveniji v digitalni dobi in razcvetu informatizacije vseh poslovnih procesov ne znamo prešteti pacientov, ki čakajo na zdravstveno storitev in zaradi nedopustno dolge čakalne dobe tudi umirajo. Čakalna doba ne sme biti nikoli tako dolga, da se bolniku med čakanjem zdravstveno stanje poslabša.

Lanskega avgusta smo vse poslanske skupine zahtevale sklic izredne seje Državnega zbora RS, kjer smo s spremembo Odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020 za skrajšanje čakalnih dob ZZZS namenili dodatnih 35 milijonov evrov.

Nova Slovenija vseskozi poudarja, da zgolj povečanje dotoka denarja v zdravstvo ne bo rešilo problema čakalnih dob. Nujne so korenite sistemske spremembe tudi v organizaciji, ne samo financiranju.

Izkazalo se je, da “horuk akcije”, kot smo jim bili priča v času Cerarjeve vlade in ministrice Milojke Kolar Celarc, niso pot do rešitve, saj smo 35 milijonov vrgli skozi okno.

Preveč denarja smo vrgli v neučinkovit in slabo voden projekt eZdravje (eNaročanje, eČakalne dobe). Sprašujemo se, kaj imajo od tega pacienti, ki čakajo nedopustno dolgo na zdravstveno storitev? Gre za ljudi, paciente, njihove najbližje, v konkretnih stiskah, zato je dovolj sprenevedanja in neučinkovitega dela odgovornih.

Doseganje ciljev digitalne agende bi tudi v Sloveniji moralo odpreti pot inovativnim storitvam na področju e-zdravja.

NSi poziva lastnike poslovnih procesov v javnih zdravstvenih institucijah, torej tudi lastnike podatkov, predvsem pa predsednika Vlade RS Marjana Šarca, k nujnim sistemskim ukrepom za odpravo nedopustno dolgih čakalnih dob, še prej pa za sprejem odgovornosti pri podatkovnem kaosu pri vodenju čakalnih seznamov. Slovenke in Slovenci smo preveč dragoceni, da bi zaradi nesposobnosti vlade umirali v nedopustno dolgih čakalnih vrstah.