Za NSi predlagani davek na nepremičnine ni sprejemljiv

DELI:
23.10.2018, NSi

Na današnji novinarski konferenci je predsednik NSi Matej Tonin spregovoril o lokalnih volitvah, predlogu zakona za obdavčitev nepremičnin, vloženih zakonskih predlogih NSi za višje plače zaposlenih in povezovanju s stranko Reset, ki se bo pripojila k NSi.

NSi na volitve v največ občinah doslej

NSi misli resno na naše kraje je slogan, s katerim se NSi odpravlja na tokratne lokalne volitve, je uvodoma dejal Tonin in poudaril, da v stranki občine razumemo kot pomemben dejavnik za odpravljanje regionalnih razlik in centralizacije Slovenije. Dodal je, da je bo NSi prisotna v kar 204 občinah, kar je največ doslej, prav tako pa bo v izvolitev ponudila 32 sposobnih županskih kandidatov.

Vlada nenaklonjena višjim plačam in upokojencem

Predsednik NSi je spregovoril tudi o zakonskih predlogih, ki jih je NSi v parlament vložila z namenom dviga neto plač in večje solidarnosti ZZZS v primeru bolniških odsotnosti, vložen pa je bil tudi predlog za dvojni statusi upokojencev, da bi lahko hkrati prejemali polno pokojnino in tudi ostali v delovnem razmerju. »Po naši predstavitvi zakonskih predlogov vladni koaliciji moram žal ugotoviti, da bodo predlogi NSi očitno zavrnjeni in kot kaže se žal ponavlja stara praksa, ko je predlagatelj bolj važen kot pa vsebina predloga,« je povedal Tonin.

Trenutni predlog obdavčitve nepremičnin za NSi nesprejemljiv

Komentiral je tudi predlog zakona o davku na nepremičnine, ki je trenutno v javni obravnavi. »NSi ne podpira predlagane oblike davka na nepremičnine.  Za to, da bi ga v NSi podprli, se mora zakon izogniti dvojni obdavčitvi pri kmetih, da ti, poleg davka na nepremičnine, ne bi plačevali še katastrskega dohodka. Brez obdavčitve bi morali biti tudi objekti, v katerih se opravlja družbeno-koristno delo ali humanitarna dejavnost, ob tem pa ocenjujemo, da morajo vse stopnje obdavčitve izhajati iz zakona in ne iz podzakonskih aktov,« je prepričan predsednik NSi.

Poudaril je tudi, da NSi podpira dvig vseh plač in zgolj tistih v javnem sektorju, pač pa vseh. Podpiramo tudi prodajo NLB, a mora biti ta prodan za dober denar.

Stranka Reset se bo pripojila NSi

Ob koncu je Tonin še napovedal, da se bo Novi Sloveniji priključila stranka Reset, v katero so večinoma povezani delavci migranti, ki živijo v Sloveniji in delajo v Avstriji. »Vsi se te priključitve zares veselimo, stranka pa tako postaja še močnejša v severo-vzhodnem delu Slovenije, skupaj pa bomo nastopili že na lokalnih volitvah,« je še dodal Matej Tonin.

Člani stranke Reset bodo nastopili že na listah NSi na lokalnih volitvah. Pridružitev sta podprla izvršilni odbor in svet NSi, po lokalnih volitvah pa naj bi jo na kongresu dokončno podprla tudi stranka Reset.