ZA NSi JE NAJPOMEMBNEJŠA PRAVICA DO ZDRAVJA IN ŽIVLJENJA

DELI:
07.07.2021, NSi

»Ocenjujemo, da je besedilo sprememb zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je pripravila vlada in smo ga tudi s koalicijskimi amandmaji na matičnem delovnem telesu še izboljšali, dobro. Vlado omejuje pri sprejemanju ukrepov za zajezitev tovrstnih epidemij,« je v oddaji Odmevi dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Poudaril je, da smo preučili besedilo zakona in dejal, da bo naslednja koalicija lahko samo hvaležna, da bo imela ta zakon pod streho.

V imenu ustavnega sodišča sej opravičil mnogim, ki so pisali preko 400 emailov in so zahtevali javno širšo razpravo. »A ustavno sodišče je dejansko časovno zelo omejilo razpravo. Z drugimi besedami, če tega zakona na tej seji ne bomo sprejeli, bo 3. avgusta zakon dejansko prenehal veljati. Bolj točno njegov 39. člen,« je pojasnil Jožef Horvat.

Ob koncu je spregovoril tudi o človekovih pravicah, ki jih opozicija večkrat uporablja kot argument proti spremembam zakona. »Ko pa govorimo o človekovih pravicah, moramo biti zelo pozorni, ker tukaj dejansko trči več človekovih pravic. Kar se Nove Slovenije tiče, je pri nas daleč najvišje na lestvici človekovih pravic pravica do zdravja, pravica do življenja. Seveda nato tudi pravica do vzdrževanja, pravica do zabave … Kot zakonodajalec imamo dolžnost, da omejimo možno širjenje okužb epidemije. Šele takrat prideta na vrsto pravico do prostega časa, do zabave in tako naprej,« je dejal vodja poslanske skupine NSi.