ZA NAPREDEK DRUŽBE JE POTREBNA ENOTNA OBSODBA GROZOT VSEH TREH TOTALITARNIH REŽIMOV

DELI:
28.06.2022, NSi

Na izredni seji so poslanci opravili razpravo o sprejemu deklaracije o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. Poslanka Vida Čadonič Špelič se je v stališču zavzela za enotno obsodbo grozot vseh treh totalitarnih režimov, ki so Evropi vladali v prejšnjem tisočletju. Celotno stališče objavljamo spodaj.

Pred več kot desetimi leti je Evropski parlament sprejel resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu. Ob njej sta se poenotili tako evropska Levica kot desnica, saj je bila sprejeta z veliko večino evropskih poslancev. Tedaj so resolucijo podprli vsi slovenski evropski poslanci, ne glede na njihovo strankarsko pripadnost. Danes bi nam bili lahko za zgled.

Slovenija je namreč edina država v Evropi, ki so jo v preteklosti tlačili vsi trije najhujši totalitarizmi 20. stoletja, torej fašizem, nacizem in komunizem. Naj citiram spoštovanega nekdanjega predsednika slovenske Akademije znanosti in umetnosti, pokojnega dr. Jožeta Trontlja, ki pravi: »Nacizem in fašizem ne bosta nikoli oprana krivde za drugo svetovno vojno, za strahotno gorje, ki sta ga povzročila številnim narodov, za milijone žrtev, ki so padle v spopadih, bile pomorjene v taboriščih ali v medvojnih likvidacijah. Dejstvo pa je, da je v vojno stopil še tretji totalitarni sistem, komunizem z novimi grozodejstvi.«, konec citata.

Vsi trije totalitarizmi so vredni obsodbe, posebno v trenutku, ko v Evropi divja vojna, ki je, gotovo se boste strinjali z mano, tudi posledica nekega totalitarizma in ki je Evropa in svet še ni uspel ustaviti. Ohranjanje spomina torej na te dogodke, na grozodejstva zgodovine je zelo pomembno tudi zato, da se ne bi nikoli več ponovile, pa se žal ponavljajo na evropskih tleh.

V tej smeri je zato tudi pomembna vzgoja v duhu demokratičnih vrednost, ki spodbuja tudi kritično razmišljanje in omogoča pot zorenja v spoštovanju vrednot in sprejemanju resnice. Torej ni dobro, da mlade učimo, da je možno nasilje, nespoštovanje človekovih pravic enostavno spolitizirati. V Novi Sloveniji – krščanskih demokratih se nam zdi pomembno in zdi se nam, da bi bilo tudi simbolično, če bi nov Državni zbor na začetku novega mandata se poenotil vsaj v enem, v tem, da obsodimo, da skupaj obsodimo nasilje.

Če bi nam to uspelo, mislim da bi tudi lažje delali skupaj naprej in bili pri tem delu bolj uspešni.