ZA KLJUČEN SPOPAD Z EPIDEMIJO STA POTREBNA AKTIVEN ŽUPAN IN AKTIVEN POVELJNIK CIVILNE ZAŠČITE

DELI:
11.03.2021, NSi

Župani in svetniki iz vrst Nove Slovenije ter pridruženi župani našega kluba so se srečali na letni konferenci kluba. Zaradi razmer je ta potekala na daljavo, kar pa ni oviralo več kot 90 članov kluba, ki so se dogodka udeležili. Dogodek je bil poleg dobre udeležbe zaznamovan tudi s pomembnimi gosti in zanimivimi razpravami.

Uvodoma je goste nagovoril predsednik kluba in župan občine Žiri Janez Žakelj, ki je izpostavil pomembnost lokalne ravni politike za razvoj Slovenije. Povedal je, da župani čutijo, da je ta vlada in tudi Nova Slovenija naklonjena občinam in njihovemu razvoju. Besedo je predal prvi gostji mag. Moniki Kirbiš Rojs, državni sekretarki na Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki je udeležencem predstavila delo in načrte za črpanje sredstev za okrevanje in odpornost ter drugih sredstev iz skladov Evropske unije, po predstavitvi pa je odgovorila tudi na nekaj vprašanj.

Udeležence je s poročilom o delu Evropskega parlament nagovorila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je izpostavila visoka sredstva, ki jih EU namenja okrevanju, pa tudi zahteve po učinkoviti in usmerjeni porabi. Sledilo je poročilo iz Državnega zbora, ki ga je podal vodja poslanske skupine Jožef Horvat. Spregovoril je o izzivih, ki so pred poslanci na področju lokalne samouprave, o dosežkih koalicije na tem področju in o ovirah, ki so še pred nami.

Letno konferenco sta nagovorila tudi ministra za infrastrukturo ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Jernej Vrtovec in Janez Cigler Kralj. Prvi je v svojem nagovoru opisal vizijo razvoja infrastrukture v Sloveniji, drugi pa vizijo celostne skrbi za starejše v naši državi. Udeležence je nagovoril tudi glavni tajnik Robert Ilc, ki je spomnil, da nas do naslednjih državnozborskih volitev loči le še leto, do predsedniških in lokalnih pa le nekaj mesecev več. Pohvalil je aktivnost kluba in dejstvo, da se našemu klubu pridružuje vse več županov.

Predsednik NSi Matej Tonin se je prisotnim zahvalil za njihovo sodelovanje pri omejevanju epidemije Covid-19. Poudaril je, da je za ključen spopad z epidemijo na lokalni ravni potreben aktiven župan in aktiven poveljnik civilne zaščite. Predstavil je aktualno politično dogajanje in nekatere dosežke vlade ter ministrov NSi v prvem letu dela. Na voljo je bil tudi za vprašanja, ob zaključku pa se je razvila zanimiva in vsebinsko pestra razprava med člani kluba in ministri ter funkcionarji stranke.

Ob zaključku je klub izvolil še nadomestnega člana Upravnega odbora Kluba županov in svetnikov NSi. To je postal mag. Bernard Memon iz Maribora.