ZA BOLJŠE DELOVANJE SODSTVA POTREBUJEMO SPREMEMBO SESTAVE SODNEGA SVETA

DELI:
06.04.2023, NSi

V celoti objavljamo zapis predsednika NSi Mateja Tonina o predlaganih ustavnih spremembah.

NSi je podprl začetek postopka ustavnih sprememb, ki bi imenovanje sodnikov iz Državnega zbora prenesle na predsednika republike. Pri tem smo bili deležni nekaterih neutemeljenih kritik, da bomo s tem okrepili “stran poti slovenskega pravosodja”. Oživele so debate o “udbo mafiji” in globoki državi.

Slovenski pravosodni sistem ne deluje dobro in to vemo vsi. Kolegi iz SDS predlagajo, da ne spremenimo nič in ohranimo pravosodni sistem točno tak, kakršen je. Slab. V NSi odgovarjamo, da potrebujemo spremembe, še več – potrebujemo ustavne spremembe!

Ni pomembno, kdo sodnika imenuje oz. “notarsko potrdi” – predsednik republike ali državni zbor. Pomembno je, kdo sodnika PREDLAGA. V Sloveniji sodnike predlaga sodni svet. V sodnem svetu imajo večino sodniki, kar je po oceni NSi ena izmed ključnih anomalij slovenskega pravosodja.

Zato predlagamo spremembo sestave in načina delovanja sodnega sveta!

Po našem predlogu v sodnem svetu odločilnega vpliva ne bi več imeli sodniki. Prav tako bi bile seje sodnega sveta javne. Uveljavili bi poskusni mandat sodnikov.

To je pogoj, da NSi to ustavno spremembo podpre. S tem bi dobili boljši, bolj neodvisen in bolj profesionalen sodni sistem. In to je naš cilj.

Za konec pa še bežen pogled v zgodovino. Vsi se še spomnimo “žolčnih” debat okrog zakona o arhivih in zakona o dostojnem pokopu. Oba zakona je sooblikovala in podprla NSi. Obakrat smo bili s strani kolegov iz SDS obtoženi izdaje, deležni smo bili številnih težkih besed. Danes vidimo, da smo imeli prav. Igor Omerza in Rado Pezdir sta napisala odmevne knjige o delovanju UDBE in vzporednega mehanizma – torej se arhivi niso zaprli. Prav tako smo odkrili in raziskali številna povojna morišča (Macesnova gorica, Barbara rov) in omogočili dostojen pokop našim mrtvim.

Če bodo ustavne spremembe, kot jih predlaga NSi sprejete, sem prepričan, da bo tudi tokrat čas pokazal, da smo imeli prav.