Z VIDEOM DRAGOCENIH SPOMINOV LJUDI OBELEŽUJEMO 30 LET OD PRVIH DEMOKRATIČNIH VOLITEV V SLOVENIJI

DELI:
08.04.2020, NSi

Danes mineva točno 30 let od prvih demokratičnih volitev v Sloveniji po 2. svetovni vojni. Zmaga je pripadla koaliciji Demos, ki je Sloveniji tlakovala pot v demokracijo in samostojnost.

Na volitvah so volivci volili delegate v takratno 240-člansko tridomno skupščino. 8. aprila 1990 so izbirali 80 delegatov družbenopolitičnega zbora in 80 delegatov zbora občin, 12. aprila pa nato še 80 delegatov zbora združenega dela. V družbenopolitičnem zboru, kot najpomembnejšemu delu skupščine, in zboru občin, so prepričljivo večino dobile stranke Demosa, s tem pa je ta koalicija dobila tudi pravico sestaviti vlado. Ta je bila imenovana 16. maja 1990, njen predsednik pa je postal predsednik SKD Lojze Peterle.

Ob obletnici smo v našem arhivu našli nekaj dragocenih spominov ljudi, ki so pri demokratizaciji aktivno in srčno sodelovali. Vabljeni k ogledu!

30 let prvih demokratičnih volitev

🇸🇮 Danes mineva točno 30 let od prvih demokratičnih volitev v Sloveniji po 2. svetovni vojni. Zmaga je pripadla koaliciji Demos, ki je Sloveniji tlakovala pot v demokracijo in samostojnost. Ob obletnici smo v našem arhivu našli nekaj dragocenih spominov ljudi, ki so pri demokratizaciji aktivno in srčno sodelovali. ❤Vabljeni k ogledu!

Objavil/a NSi dne Sreda, 08. april 2020