Z UKREPI SKRBIMO ZA NAJRANLJIVEJŠE V NAŠI DRUŽBI

DELI:
31.01.2022, NSi

Minister za delo in podpredsednik NSi Janez Cigler Kralj je bil gost Politično, kjer je pojasnjeval uvedbo energetskih vavčerjev za predstavnike najranljivejših skupin prebivalstva, prodajo hotelov Sava in zaslišanje Roka Snežiča pred parlamentarno komisijo.

»Vlada ravna odgovorno. S temi interventnimi zakoni bomo pomagali najbolj ranljivim skupinam prebivalstva in gospodarstvu. To so več kot le energetski vavčerji za najranljivejše. V ta paket ukrepov spada tudi odpis omrežnine in nekaterih drugih prispevkov pri ceni električne energije, kar bi pomenilo skoraj polovično ceno električne energije za tri mesece,« je povedal Cigler Kralj in dodal: »Za Novo Slovenijo je ključno, da poleg teh interventnih ukrepov, sistemsko povišamo neto plače prav vsem, ki delajo.«

Poudaril je, da slovenska vlada ni povzročitelj energetske krize ampak se z njo spopada v skladu z njenimi zmožnostmi. Krivci za krizo pa so tisti, ki so špekulativno dvignili cene in spravili v stisko ljudi, ki si drugače ne morejo pomagati. »V Novi Sloveniji menimo, da je pomembno, da smo znižali trošarine na pogonska goriva in za kurilno olje, ki je ključni ogrevalni derivat, in tako poskrbeli za ranljive,« je še dodal podpredsednik NSi.

Komentiral je prodajo skupine Sava hotelI novim madžarskim lastnikom. »V Novi Sloveniji menimo, da je ključni interes Slovenije, da se povrnemo lesk svojim turističnim biserom, ki so žal v zadnjih desetletjih tega izgubili, in da zopet postanemo pet zvezdična butična turistična destinacija,« je povedal in nadaljeval: »V NSi želimo, da se izbere najboljšega lastnika, ki ne samo kupi, ampak tudi vlaga in razvija.«

Izpostavil je tudi, da je kazenski zakonik NSi v prvi obravnavi v državnem zboru podprla, saj smo zavezani ideji, da je treba pospešiti preiskovalna dejanja in obravnave. Noveliranega zakonika, ki predvideva vpeljavo skrajšanja zastaralnih rokov, pa NSi ne bo podprla, saj se ga ni dalo z amandmaji popraviti tako, da bi bil za NSi sprejemljiv.

Dotaknil pa se je tudi dogajanja na preiskovalni komisiji, kjer je bil zaslišan Rok Snežič. »Kolikor smo iz medijev lahko videli ta nastop, je bil ta zagotovo neprimeren, nedostojen in nespoštljiv do organa kot je državni zbor. Pomembno je, da se vsi, to v Novi Sloveniji zares verjamemo, odgovorni za to, da bo več spoštovanja, reda in dialoga v naši državi,« je poudaril minister Cigler Kralj.