Z ODVZEMOM GOVEDA JE BILA NAREJENA ŠKODA ŽIVALIM, KMETU, SLOVENSKEMU KMETIJSTVU IN INŠPEKTORJEM

DELI:
18.01.2024, NSi

V javnost so prišle informacije, da so govedo, ki je bilo kmetu iz okolice Krškega odvzeto zaradi domnevnega zanemarjanja, pristojne službe sedaj vrnile.

»Ukrep odvzema govedi je bil že od vsega začetka nesorazmeren, postopek pa je bil voden nepravilno. Minister je obljubljal, da bodo naredili vse, da bi napako popravili. Rada bi se zahvalila tudi medijem, ker če ne bi o tem poročali, bi to lahko ostalo skrito in se živali ne bi vrnile,« je v izjavi za javnost izpostavila poslanka NSi dr. Vida Čadonič Špelič.

Meni, da je inšpektorica odredila ta postopek, opogumljena s politično podporo visokih funkcionarjev. Ta prijava je namreč romala tudi h gospe Tini Gaber. »Z odvzemom goveda je bila narejena škoda lastniku živali, slovenskemu kmetijstvu pa tudi inšpektorjem, ki delajo dobro in zakonito,« je poudarila poslanka.

Dr. Čadonič Špeličeva je prepričana, da bi morali inšpektorici odvzeti inšpektorska pooblastila, saj je naredila veliko napako. »Treba jo je poslati na dodatna izobraževanja. V NSi vodstvo uprave za varno hrano in novo kmetijsko ministrico pozivamo, da se dotični inšpektorici odvzame inšpekcijska pooblastila, da ne bo delala škode naprej. Morala bi tudi kriti nastale stroške odvzema in vrnitve goveda in ne proračun. Najbolj pa nas skrbi to, da živali sedaj izgledajo slabše kot ob odvzemu, kar pomeni, da jim je bila narejena velika škoda,« je zaključila poslanka NSi.