Z NIŽJIM DAVKOM NA MOTORNA VOZILA IN POENOSTAVLJENIMI POSTOPKI DO CENEJŠIH AVTOMOBILOV

DELI:
11.12.2020, NSi

Državnozborski odbor za finance je potrdil Zakon o davku na motorna vozila, ki državljankam in državljanom prinaša velike davčne in birokratske razbremenitve.

Z letom 2021 v veljavo stopa nova metodologija merjenja izpustov, zato je bilo nujno potrebno pripraviti Zakon o davku na motorna vozila. Predlog prejšnje vlade bi v povprečju prinesel za 30 odstotkov višje davčne obremenitve in povečal davčni primež na letni ravni za dodatnih 15 milijonov evrov.

V Novi Sloveniji smo za povsem drugačen pristop, saj zagovarjamo davčne razbremenitve državljanov in gospodarstva. Zato se že vrsto let zavzemamo za znižanje davka na motorna vozila in za poenostavitev postopkov na tem področju. Ravno to sedaj uvajamo.

Zaradi trenutne zelo visoke obdavčitve motornih vozil z večjo prostornino motorja, ki ponekod sega tudi do 50 % prodajne cene vozila, se vedno večje število zavezancev odloča za registracijo vozil v tujini. Tako se izognejo plačilu davka na motorna vozila, davka na dodano vrednost, letni dajatvi za uporabo vozil v cestnem prometu, stroškom registracije, zavarovanja ipd. Po uveljavitvi sprememb zakona se zavezancem to več ne bo splačalo, kar pomeni, da bodo vsa navedena plačila ostala v Sloveniji.

Tako novi avtomobili, kot tudi rabljeni iz uvoza, bodo postali bistveno cenejši

Odslej se bodo pri davčni osnovi za odmero DMV upoštevale zgolj okoljske komponente, ne pa več prodajna cena vozila, saj zakon v prvi vrsti zasleduje okoljske cilje. Pri določitvi davka se bo upoštevalo vrsto goriva, izpust CO2, moč motorja (kW) in emisijski standard EURO. To prinaša tudi bistveno nižjo obdavčitev električnih vozil. Pri rabljenih vozilih pa se bo upoštevalo tudi amortizacijo, saj se bo obveznost davka znižala glede na starost vozila.

Davčna obremenitev kupcev motornih vozil se bo v povprečju znižala za kar 65 odstotkov, v žepih državljank in državljanov pa bo po izračunih ostalo 29 milijonov € letno. V letu 2019 je kupec novega vozila v povprečju plačal približno 460 evrov davka, odslej pa se bo ta znesek ustavil pri približno 160 evrih.

Za razliko od današnjega kompliciranega in dolgotrajnega postopka, bo po novem zavezanec postopek v celoti izpeljal povsem enostavno preko sistema eDavki (vsi podatki o motornem vozilu se bodo na osnovi številke šasije predizpolnili sami). Prav tako prenova zakona prinaša tudi administrativne poenostavitve pri uveljavljanju olajšav za velike družine in invalide.

Veseli nas, da je zakon deležen velike podpore tudi v strokovni javnosti. Slavko Ažman iz sekcije za osebna motorna vozila: »Slovenija bo z novim Zakonom o DMV končno dobila sodoben, evropsko primerljiv in ekološko naravnan zakon, ki bo pomagal doseči zelo ambiciozne okoljske cilje na področju prometa.«