Z direktorjem IJS o okrepitvi razvoja in raziskav, s Socialno akademijo do aktivnih državljanov

DELI:
23.02.2018, NSi

Vodja NSi Matej Tonin se je sestal z direktorjem Inštituta Jožef Stefan in poudaril, da si v NSi čim prej želimo izboljšati povezavo med gospodarstvom in raziskovalnimi institucijami ter raziskovalni dejavnosti nameniti ustrezna finančna sredstva. Tonin se je srečal tudi s predstavniki Socialne akademije, kjer je bil predstavljen projekt aktivnega državljana za večjo vključenost mladih v sodobno družbo.

Na sestankih so bili prisotni tudi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, sekretarka poslanske skupine Terezija Trupi in direktor Inštituta Janeza Evangelista Kreka Jakob Bec.

Direktor Inštituta Jožef Stefan prof. dr. Jadran Lenarčič je uvodoma izrazil zadovoljstvo nad srečanjem, nato pa je predstavil podatke o tem, koliko odstotkov BDP namenja Slovenija za raziskave in razvoj ter koliko ta delež znaša v Avstriji, drugih razvitih državah in kakšno je povprečje v EU. »Razlika med Slovenijo in Avstrijo glede vlaganja je tako 1:6, zaskrbljujoči pa so tudi podatki, da imamo v Sloveniji izredno nizko dodano vrednost,« je pojasnil direktor Inštituta Jožef Stefan in dodal, da je v raziskave potrebno vlagati tako zasebna kot javna sredstva, kjer pa Slovenija že več kot 10 let ne samo stagnira, ampak močno nazaduje. Za aplikativne in industrijske raziskave pa vlada v zadnjih 6 letih ni dala niti evra.

Matej Tonin je dejal, se zaveda, da bo zaostanke v tehnološkem razvoju težko nadoknaditi, če se bo država do raziskovalne dejavnosti in razvoja še naprej obnašala mačehovsko in ne bo vlagala zadostnih sredstev. »NSi si želi omogočiti takšno poslovno okolje, da bodo tudi podjetja lahko čim več vlagala v razvoj. Ocenjujemo, da bo vsak odgovoren lastnik svoje proizvode razvijal, saj drugače ne bo več konkurenčen«, je dodal Tonin in spomnil, da so poslanci NSi ob obravnavi proračuna z amandmaji zahtevali več sredstev za raziskave in razvoj, a jih koalicija ni sprejela.

Socialna akademija opogumlja za bolj aktivno državljanstvo

Predstavnik Socialne akademije Matej Cepin je v vodstvu NSi v pogovoru predstavil številne dejavnosti, s katerimi dajejo priložnost mladim, da se izkažejo. Kot je dejal Cepin, odpirajo prostor dialoga med različnimi in si želijo mlade opogumiti za bolj aktivne državljane. Da mladi potrebujejo priložnost, da v družbi opozorijo nase in se izkažejo, je dejal tudi Matej Tonin in v nadaljevanju podprl idejo o izobraževanju mladih za bolj aktivne državljane, ki bodo dejavno posegli v družbeno dogajanje. Sogovornika sta se tudi strinjala, da bi na temo aktivega državljana v bodoče lahko skupaj naredili kakšen projket in tako prispevali k večji integraciji mladih v razprave o slovenski prihodnosti in sodobni družbi.