RAZPRAVA OB NEZAUPNICI: Z DIALOGOM IN STRPNOSTJO BOMO DO KONCA MANDATA ŠE VELIKO STVARI PREMAKNILI NA BOLJE

DELI:
15.02.2021, NSi

»Pred dobrim letom, ko je novi koronavirus že začel svoj uničujoči pohod tudi po Evropi, ni bilo veliko interesentov za vladanje v Sloveniji. Nekateri so zbežali, kot leta 1991, in si v času pandemije želeli brezvladje in volilne kampanje. Zdaj levi blok opozicije že štiri mesece rožlja z nezaupnico in s fikcijami ter zarjavelimi obtožbami aktualne vlade želi priti na oblast. Ne zanima jih, da smo vsi, ki smo del slovenske družbe, utrujeni in ranjeni od posledic novega koronavirusa. Odklanjajo vsakršno sodelovanje, celo bojkotirajo vabila predsednika republike. Zanima jih samo oblast,« je v stališču poslanske skupine na konstruktivno nezaupnico dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Opozicija ni predstavila nobene točke za boljšo prihodnost

Poudaril je, da v NSi nezaupnici ne pripisujemo posebnega pomena. »Razumemo, da mora leva opozicija dolgo napovedovani projekt na nek način zaključiti. Kandidata za predsednika vlade slovenska javnost zelo dobro pozna, zato ne bi bilo racionalno izgubljati besed. Obžalujemo, da v besedilu predloga nezaupnice ni prav nič opisanega, kakšna bo ta boljša prihodnost, za katero bi – po žuganju nekaterih šefov strank predlagateljic nezaupnice – poslanci danes naj glasovali.«

Napovedal je, da bodo zato poslanci PS NSi današnji dan izkoristili za temeljiti prikaz naših dosežkov v tej vladi in to s številkami.  »Ne pozabimo, da je NSi vstopila v to vlado, ko je naši družbi bilo najtežje. Vstopili smo, ker smo vedeli, da je družba pred zgodovinsko preizkušnjo. Nihče drug razen koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS se ni bil pripravljen boriti proti pošasti, ki je napadla celi svet. Danes, ko lahko rečemo, da smo najhujše premagali, da vidimo luč na koncu tunela.«

Poudaril mi je, da smo v NSi zadovoljni, da je minister za obrambo Matej Tonin po dolgih letih neuspešnih poskusov in pomanjkanja politične volje končno uredil status vojaka po 45. letu in v DZ prinesel zakon, ki odpravlja večletno neustavno stanje glede obrambe države. Po zaslugi ministra za obrambo se je izdatno povečal interes za službo v Slovenski vojski. Minister Janez Cigler Kralj se je lotil dela predvsem na področju celostne skrbi za starejše. Zagotovil je namreč 30 milijonov evrov za domove za starejše v letu 2021 in 2022, ter sredstva za novih 500 zaposlitev v domovih za starejše. Poskrbel pa je za odziven trg dela ter za pregleden in uporabniku prijazen sistem socialnih in družinskih transferjev.

Minister Jernej Vrtovec pa je zaslužen za rekorden proračun ministrstva za infrastrukturo. V letu 2021 imamo prvič v zgodovini v proračunu na voljo več kot milijardo sredstev. Večina denarja bo namenjenega za prometno infrastrukturo, največ na področju železnic in sicer 509 milijonov evrov.

Z dialogom in strpnostjo bomo še precej stvari premaknili na bolje

»S konstantnim dialogom in strpnostjo bomo do konca mandata še veliko premaknili in prezračili kar je zatohlo. Skupaj zmoremo. Podprli bomo, kot doslej, dobre opozicijske predloge, še posebej tiste, ki spadajo v okvir naše koalicijske pogodbe. Nismo idealni, naredili smo tudi kakšno napako. Saj smo samo ljudje. In kdor dela, dela tudi napake. Za vse naše napake se v imenu NSi državljankam in državljanom opravičujem. Sporočam pa, da popolnoma razumemo stisko posameznikov in upoštevamo, da smo zaradi pandemije že vsi utrujeni in ranjeni,« je še dejal poslanec Jožef Horvat.

Poudaril je, da si v NSi iskreno želimo, da bi se po 170-tih letih tudi v Sloveniji uresničila napoved Victorja Hugoja, ki je zapisal: Prišel bo dan, ko bodo polja krešočih se idej edina bojna polja. »Čas je, da slovenska politika ponovno postane bojišče idej in vrednot na temelju argumentov,« je za konec povedal vodja poslanske skupine NSi.