Z davčno olajšavo do hitrejšega razvoja slovenskega športa!

DELI:
14.12.2018, NSi

vir: Olimpijski komite Slovenije

V državnem zboru danes poteka razprava o našem predlogu zakona, ki bi pomagal slovenskemu športu, saj uveljavlja olajšave za donacije športnim društvom in športnim zvezam. Zaradi finančne podhranjenosti je namreč slovenski šport v krču, naš predlog pa bi podjetja spodbudil, da športu donirajo več denarja.

Kdor bi tako želel dati donacijo športnemu društvu, bi bil po našem zakonu upravičen do znižanja davčne osnove za dvakratni znesek plačane donacije. Ta je lahko namenjena le organizaciji ali sodelovanju na športnih prireditvah ali pa vlaganju v osnovna sredstva in opremo.

»Predlog uveljavlja novo olajšavo za donacije športnim društvom, ki delujejo v javnem interesu na področju športa in športnim društvom, ki so izbrana za izvajanje letnega programa športa, tako na državni kot tudi na lokalni ravni,« je pojasnil predsednik NSi Matej Tonin.

Država bi pobrala manj davka, šport pa bi pridobil trikrat več

Po spremembah zakonodaje, ki jih predlagamo, podjetja pri doniranju ne bi bila več omejena z višino donacije. Če bi torej družba z dobičkom 10 tisoč evrov, športnemu društvu donirala tisoč evrov, bi se takemu podjetju davčna obveznost znižala za 360 evrov. »Država bi se torej odpovedala 360 evrom davka, slovenski šport pa bi ob tem pridobil kar tisoč evrov dodatne podpore. Finančno ministrstvo bi sicer nekaj davka izgubilo, vendar pa bi slovenski šport pridobil skoraj trikrat toliko. Prepričani smo, da bi vnos takega mehanizma v slovensko davčno ureditev pomembno doprinesel k razvoju športa pri nas,« je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.