VSI TRIJE TOTALITARIZMI SO VREDNI OBSODBE

DELI:
25.11.2021, NSi

Objavljamo stališče poslanske skupine NSi glede predlog deklaracije o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta, ki ga je predstavil poslanec Blaž Pavlin.

Pred več kot desetimi leti, točneje, 2. aprila 2009, je Evropski parlament sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu. Ob njej sta se poenotili tako evropska levica kot desnica, saj je resolucijo podprla velika večina evropskih poslancev. Resolucijo so tedaj soglasno podprli vsi evropski poslanci iz Slovenije, Lojze Peterle, Ljudmila Novak, Romana Jordan Cizelj, Miha Brejc, Jelko Kacin, Aurelio Juri in Mojca Drčar Murko. Evropski parlament je v tej resoluciji odločno in jasno obsodil vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi, fašizem, nacizem in komunizem. Slovenija je edina država v Evropi, ki so jo tlačili vsi trije najhujši totalitarizmi 20. stoletja, torej fašizem, nacizem in komunizem. Naj citiram spoštovanega nekdanjega predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti, pokojnega dr. Jožeta Trontlja, ki pravi: »Nacizem in fašizem ne bosta nikoli oprana krivde za drugo svetovno vojno, za strahotno gorje, ki sta ga povzročila številnim narodom, za milijone žrtev, ki so padle v spopadih, bile pomorjene v taboriščih ali v medvojnih likvidacijah. Dejstvo pa je, da je v vojno vstopil še tretji totalitarni sistem, komunizem, z novimi grozovitostmi.«

Vsi trije totalitarizmi so zato vredni obsodbe. Ohranjanje spomina na te dogodke in njihovo ustrezno zgodovinsko vrednotenje je zagotovo eno od pomembnih zagotovil, da se kaj takega v prihodnje ne bi ponovilo. V tej smeri je zelo pomembna tudi vzgoja v duhu demokratičnih vrednot, ki spodbuja tudi kritično razmišljanje in omogoča pot zorenja v spoštovanju vrednot in sprejemanju resnice.

V Novi Sloveniji – Krščanskih demokratih se nam ne zdi primerno, če drug drugega obmetavamo in krivimo za stvari, ki so se dogajale v preteklosti, potrebno pa je, da slaba dejanja in zločine skupaj obsodimo. Poslanci Nove Slovenije bomo predlog Deklaracije o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta o zavesti in totalitarizmu z dne 2. aprila 2009 podprli.