VSAK DAN, KO VLADA KOALICIJA DR. ROBERTA GOLOBA, JE ZA SLOVENIJO IZGUBLJEN DAN

DELI:
16.11.2023, NSi

»Slovenija je v globoki politični krizi. V težkih trenutkih je potrebno najti tudi posebne rešitve. Potrebno je, da se s težavami soočimo hitro in učinkovito, saj je vsak dan, ko se mučimo s to vlado,  za Slovenijo izgubljen dan. Že celo zadnje desetletje se soočamo z imenovanjem novih obrazov, ki ustvarjajo visoka pričakovanja, nato pa zelo hitro rodijo velika razočaranja. Tako je tudi v primeru Roberta Goloba. Tej vladi ni uspelo narediti in premakniti ničesar,« je uvodoma v oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Omenil je tudi obljube o zdravstveni reformi, ki je bila ključna za vladajočo koalicijo in dejal, da »na njej pade ali obstane in jo Slovenija nujno potrebuje. Na področju zdravstva se praktično ne dogaja v tem trenutku nič. Govorili so tudi o drugih stvareh, ki naj bi jih naredili, ampak vse to je ostalo samo pri besedah. Izjemno uspešni pa so bili pri uvajanju novih davkov. Namesto, da bi podjetjem in gospodarstvu v tem težkem obdobju olajšali delovanje, ga še dodatno stiskajo z novimi obremenitvami,« je prepričan Tonin.

Po Toninovem mnenju je vsaka vlada močna toliko, kot ima glasov podpore v državnem zboru. »Za rešitev politične krize, v kateri je Slovenija, se večkrat omenja predčasne volitve, ki so zelo enostavna in privlačna rešitev. So pa najmanj verjetne, saj zanje potrebujemo dve stvari: odstop predsednika vlade, ki je malo verjeten in ne izglasovanje njegovega naslednika. V to oboje močno dvomim. Mnogo večja verjetnost pa je, da se oblikuje neka drugačna koalicija znotraj te sestave parlamenta. Za to pa bi se morala povezati celotna opozicija,« meni predsednik NSi.

V nadaljevanju sta z voditeljem spregovorila o aktualnem dogajanju na desni sredini, pripravah na evropske volitve ter vojnah v Izraelu in Ukrajini. Celoten pogovor  lahko poslušate TUKAJ.

foto: Rok Mihevc