VRTOVEC: V SLOVENIJI SMO PREŠLI IZ ANONIMNOSTI IN DOKAZALI, DA LAHKO USPEŠNO REŠUJEMO TEŽKE SITUACIJE

DELI:
18.03.2022, NSi

»Časi, v katerih živimo, zahtevajo pogumna dejanja. Prav je, da je Slovenija odločno priskočila na pomoč Ukrajini. Pozitivno preseneča enoten odziv EU, ki lahko s sankcijami prisili Rusijo, da preneha z agresijo v Ukrajini,« je uvodoma povedal minister Jernej Vrtovec v sinočnji Tarči.

Ministri NSi vedno znova dokazujejo svojo solidarnost z Ukrajino. »Pomembno sporočilo je tudi, da vse od začetka agresije Rusije na Ukrajino ta vlada ravna zelo pogumno. Tja pošiljamo orožje, medicinsko opremo, množično sprejemamo begunce, pomagamo kolikor se le da tudi z nafto in ostalimi stvarmi. Na mojem resorju je javni potniški promet za Ukrajince, ki gredo v Slovenijo zastonj, prav tako vinjeta na avtocestnem križu,« je poudaril Jernej Vrtovec in dodal:

»Slovenija je kljub svoji majhnosti, kljub temu, da nas imajo mnogi večji narodi za majhne, v tej ukrajinski situaciji pokazala, da znamo biti velik geopolitični igralec. V Sloveniji smo prešli iz anonimnosti in dokazali, da lahko uspešno rešujemo težke situacije. Na to moramo biti ponosni.«

Poudaril je, da je ključno, da se morija v Ukrajini konča in izpostavil, da je rešitev izključno samo ena. »Vesel sem močnega odziva Evropske unije. Prvič v zadnjih letih se je Evropska unija tako soglasno enotno odzvala na to zunanjepolitične okoliščine. V preteklosti smo to potrebovali. Ključna rešitev je tudi, da Putinu in ruski strani zmanjka denarja, saj se bo takrat vojna končala. Tudi zaradi tega moramo graditi na lastni energetski neodvisnosti,« je poudaril minister Vrtovec.

Slovenija je stopila iz anonimnosti

Slovenija je v luči aktualni razmer dokazala, da smo lahko ključni pri sprejemanju velikih odločitev. »V okviru teh razmer je vloga Slovenije zelo pomembna in nas imajo kot tiste, ki smo majhni, ampak smo sposobni reševat situacije. Slovenija spada v jedro Evropske unije in pokazali smo, da znamo predsedovati, da znamo dobro delati. Vojna v Ukrajini se bo zagotovo končala  s pogajanji in prispevek Slovenije je v tem oziru lahko zelo velik,« je dodal Jernej Vrtovec.

Z nizkimi cenami pogonskih goriv vplivamo tudi na cene hrane

»Volitve niso merilo, da se je vlada odločila pomagati ljudem. Vlada se je odločila za zamrznitev cen pogonskih goriv za maloprodajno ceno, zaradi tega, ker je ta trenutek trg zelo nestabilen, ker so cene res šle v nebo. Danes imamo ceno bencina in ceno nafte na primer za 50 centov cenejšo kot je v sosednji Avstriji in za 70 centov cenejšo kot je v Italiji,« je povedal minister Vrtovec in dodal: »Dokler bo ta vlada imela mandat bo reagirala v skladu s tem, kar nam je zaupalo ljudstvo. Moj namen je, da so v fokusu državljanke in državljani, ki jim ta trenutek ni lahko. Ključni izzivi pa še prihajajo, a ne le letos, ampak tudi v naslednjem letu. Zlasti sta izziv plin in ogrevanje čez prihodnjo zimo, ampak tudi tukaj imamo rešitve.«

Zaloge blagovnih rezerv so polne

»Ta trenutek imamo na ozemlju Evrope vojno in mislim, da si je potrebno prizadevati za vzpostavitev miru v Ukrajini. Imamo zaloge nafte, dobava tudi redno prihaja. Ta trenutek je na poti nov na poti, v tem tednu smo dobili tri nove tankerje. Zaloge blagovnih rezerv, so polne in zadostujejo za naslednje mesece,« je zagotovil minister Vrtovec.

Poudaril pa je tudi pomembnost vlaganja v obnovljive vire energije. »V prihodnosti je potrebno izkoristiti vse energetske potenciale – vodni potencial, veter, sonce. Potrebno je subvencionirati sončno elektrarno in spodbujati ljudi, da vlagajo v razvojne priložnosti novih tehnologij, vlagati v raziskave in razvoj. Ključna za izgradnjo energetske neodvisnosti Slovenijepa je tudi nuklearna tehnologija. Torej obnovljivi viri energije v kombinaciji z nuklearno tehnologijo so rešitev za vzpostavitev energetske neodvisnosti,« je še dodal Jernej Vrtovec.