NEOBVLADLJIVI KAOS TE VLADE JE VSAK DAN HUJŠI

DELI:
10.03.2024, NSi

Neobvladljivi kaos vladanja

Kdo še ne stavka? Stavkajo zdravniki, stavkajo sodniki, protestirajo kmetje, stavkajo javni uslužbenci, gospodarstvo je na nogah, protestirajo tudi upokojenci.

Iz tedna v teden imamo novo vladno afero. Padajo ministri, ključni ljudje okrog predsednika vlade pa dan za dnem zapuščajo ladjo. In imamo vlado, ki ni sposobna vladanja in dialoga, prepoznavanja pravih težav. Z nezadovoljnimi in ogorčenimi družbenimi skupinami obračunava prek medijev, namesto, da bi probleme razumno reševala.

Vladna ekipa je ustvarila neobvladljiv kaos, ki se iz dneva v dan le še poglablja.

Namesto resne vlade smo dobili kup samovšečnežev, ki želijo postati Instagram ikone (čeprav so bili do IG objav Boruta Pahorja zelo kritični) in lastno neoperativnost zakrivajo z vsiljevanjem ideološkega in vrednostnega boja. Namesto reforme zdravstva smo dobili zakon o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ. Namesto zakona, ki bi določil razumne davke, dobimo energetski zakon, s katerim bi prepovedali ogrevanje na drva in plin. In še bi lahko naštevali.

Upravičeno se lahko vprašamo, kaj je tisto, kar bo Slovenijo definiralo v družbenem, ekonomskem in vrednostnem smislu v naslednjih desetih letih? Ta vladna ekipa nima vizije, nima idej in ne znanja, da bi vsaj približno zmogla odgovoriti na vse izzive, ki so v tem kontekstu pred nami. Se je pa sposobna ukvarjati z marginalnimi temami, ki ljudi zgolj razdvajajo.

Mednarodne okoliščine so zapletene. Pred ključnimi izzivi, kot so demografija, migrantska situacija, varnostna grožnja, upehano gospodarstvo, je celotna Evropska unija. A svet gre naprej, Slovenija pa stopica na mestu.

Mlade danes predvsem zanima, kakšne pogoje bodo imeli, da bodo lahko razvijali svoje talente. Ukvarjanje vladne politike same s seboj, kar se dogaja danes, je zanje drugorazredna tema.

Upanja, da bo v naslednjih dveh letih drugače in da bo koalicija uresničevala vsaj lastne obljube, ni. Zato je poziv k predčasnim volitvam, ki bi prevetrile to zatohlo in v slepo ulico zapeljano situacijo, še kako na mestu.