VRATA ZA MODERNIZACIJO SLOVENSKE VOJSKE SO SEDAJ ODPRTA

DELI:
15.04.2021, NSi

Predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin je odločitev ustavnega sodišča, da zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko v letih 2021 do 2026 ni v neskladju z ustavo, ocenil kot državotvorno. “Vrata za modernizacijo Slovenske vojske so sedaj odprta, čaka pa nas še veliko dela,” je dejal minister za obrambo.

Zahvalil se je vsem pripadnikom in pripadnicam Slovenske vojske, ker vztrajajo v službi domovine. Prav tako se je zahvalil poslancem za pogum, ker so podprli zakon o investicijah v SV in ustavnemu sodišču za državotvorno odločitev.

Ustavno sodišče je namreč presodilo, da sta DZ in vlada razumno utemeljila, da so investicije v Slovensko vojsko nujne, saj je njena opremljenost in zmogljivost v takem stanju, da v primeru vojaške grožnje ali varnostne krize ne more zagotoviti zadovoljive obrambne spodobnosti države kot tudi ne more v pričakovani meri izpolnjevati mednarodnih obveznosti.

Takšno stanje po oceni ustavnega sodišča nemudoma terja investicije v opremo. Seveda je po navedbah sodišča jasno, da takih investicij ni mogoče izpeljati čez noč, temveč sta potrebna daljši čas in načrt postopnega investiranja.

Ustavno sodišče je tudi odločilo, da je Državni zbor s sklepom upravičeno izključil zakonodajni referendum o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV ter zato zakon ni v neskladju s prvo alinejo drugega odstavka 90. člena ustave. Ta govori o tem, kdaj referenduma ni dopustno razpisati.