Vodstvo NSi z ministrom Dušanom Mramorjem za zmanjšanje obremenitve dela

DELITE TA
PRISPEVEK
29.09.2015, NSi

mramorVodstvo NSi se je na temo ukrepov za nižje davke sestalo z vodstvom ministrstva za finance, ki ga vodi minister Dušan Mramor. Strinjali so se zlasti o potrebi po zmanjševanju obremenitve dela, je povedal Mramor, a poudaril tudi zagotavljanje javnofinančne konsolidacije. Tako je tudi vodja poslancev NSi Matej Tonin ocenil, da razmišljajo v podobni smeri, razlika je le v tempu.

V nadaljevanju objavljamo izjavo za medije vodje PS NSi mag. Mateja Tonina:

“Pogovor z ministrom Mramorjem je bil konstruktiven, razmišljamo v podobni smeri. Razlika med nami je morda le v hitrosti. Minister si zaradi finančnih obveznosti in fiskalnega pravila želi nekoliko počasnejši tempo, sicer se pa strinjamo, da je treba razbremeniti delo in narediti Slovenijo bolj konkurenčno.

Pri razvojni kapici smo z ministrom na isti strani, a je bil minister nekoliko skeptičen, če mu bo to uspelo spraviti skozi koalicijo. Dejansko pa gre pri tem za ukrep, s katerim bi zadržali najbolj produktivne v Sloveniji. Dejstvo pa je, da se okoli tega ukrepa zganja ogromno demagogije, saj se ga prikazuje v napačni luči oziroma se ga zlorablja za politični boj.

Kar precejšen del sestanka smo namenili izpadu iz proračuna na eni in dodatnim prilivom na drugi strani. Minister nas je opozoril, da bo treba zaradi sprejetega fiskalnega pravila zniževati primanjkljaj do leta 2020, kar manevrski prostor našim ukrepom nekoliko zmanjšuje. Morda se bomo lotili počasnejšega tempa. Trepa je gledati, da bomo uresničevali fiskalno pravilo, ki smo ga podprli tudi v NSi.

Kot odgovorna stranka želimo delati finančno nevtralne ukrepe, ki bodo v skladu s fiskalnim pravilom. Največ možnosti za najhitrejšo realizacijo imajo tisti ukrepi, ki pomenijo tudi najmanjši finančni izpad. Morda so ukrepi in orodja med nami in ministrstvom nekoliko različna, a gredo vsi v isto smer. To pa pomeni, če je podjetje uspešno in ima možnost nagrajevanja svojih zaposlenih, da država od tega kolača ne vzame preveč. To je naš skupni cilj.

Precej časa smo govorili o drugačni dohodninski lestvici, ki je v Sloveniji izjemno zbita. Minister pri tem vidi razlog, ker je neenakost v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami precej majhna. Tudi minister dobiva pobude, ne samo z naše strani, da je treba dohodninsko lestvico spremeniti na način, da bi razbremenili srednji razred. Imamo mnogo skupnih pogledov, upam, da bo minister uspel prepričati tudi lastno koalicijo, da večji del teh rešitev tudi realiziramo.

Ministra razumem, da ima težave s koalicijskimi partnerji, ki gledajo zgolj na to, da dobro izpadejo pred javnostjo, medtem ko jih druge javnofinančne posledice ne zanimajo. To si lahko privoščijo stranke, ki tekmujejo s socialno demagogijo.”

V nadaljevanju objavljamo izjavo za medije finančnega ministra Dušana Mramorja:

“Na sestanku smo si izmenjali predloge glede zmanjševanja obremenitve dela. Zlasti visoko strokovni in najbolj produktivni kadri so z vidika konkurenčnosti pri nas problematični. O problemih razmišljamo v isti smeri, da je ta obremenitev dela problem, po drugi strani pa sem poudaril, da je treba iskati rešitve v smeri, ki bo hkrati zagotavljala potrebno javnofinančno konsolidacijo do leta 2020, kot smo zapisali v fiskalnem pravilu. Sklep sestanka je bil, da iščemo rešitve še naprej. Želimo si, da bi bila časovnica takšna, da bi v letu 2016 spremembe razbremenitve dela veljale.”

Več o tem, kaj o ukrepih NSi za nižje davke pravijo gospodarstveniki, delodajalci in sindikati, si lahko preberete TUKAJ.

Več o ukrepih NSi za nižje davke si lahko preberete na spletnem naslovu www.nsi.si/ukrepi.