Vodstvo NSi se je ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih sistemov poklonilo vsem žrtvam

DELI:
23.08.2018, NSi

Ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih sistemov se je vodstvo stranke skupaj s poslanci NSi, poklonilo žrtvam in položilo venec k spomeniku žrtvam vseh vojn.

dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov je pomemben za to, da smo pozorni na odklone, ki se dogajajo v družbi.

Objavil/a NSi dne Četrtek, 23. avgust 2018

Po poklonu žrtvam pa je na začetku izredne seje državnega zbora predsednik državnega zbora in predsednik NSi Matej Tonin še nagovoril zbrane poslance.

Spodaj si lahko preberete celoten nagovor Mateja Tonina poslancem.

Spoštovane državljanke in državljani, drage poslanke in poslanci!

Na današnji dan pred 79. leti, 23. avgusta 1939, je bil med nacistično Nemčijo in tedanjo Sovjetsko zvezo sklenjen pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju, pakt o medsebojni podpori obeh držav pri okupaciji ozemelj tujih držav in pakt, ki je pravzaprav tlakoval pot v drugo svetovno vojno. Ta dan, 23. avgusta, je Evropski parlament z resolucijo, sprejeto 2. aprila 2009, razglasil za vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. V Državnem zboru temu zgledu sledimo že od leta 2010, v letu 2012 pa smo ta dan tudi uradno pripoznali. S to resolucijo je Evropski parlament odločno in jasno obsodil vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi – fašizem, nacizem in komunizem. Ti so zagrešili najhujše in nepojmljive krutosti 20. stoletja ter za seboj pustili več milijonov človeških žrtev. Trpela je tudi Slovenija. Je edina država v Evropi, ki je trpela nasilje vseh treh najhujših totalitarizmov 20. stoletja in vsem trem je plačala visoko ceno – fašizmu, nacizmu in komunizmu. Ti so Sloveniji, Slovenkam in Slovencem povzročili mnogo gorja, ki ga čutimo in ki nas bremeni še danes, več kot sedem desetletij kasneje.

Sam trdno verjamem, da z ohranjanjem spomina na te dogodke in z njihovim ustreznim zgodovinskim vrednotenjem pomembno pripomoremo, da se kaj podobnega v prihodnosti ne bo več ponovilo. Kljub danim besedam in zavezam pa, kot je zgodovina, žal, že večkrat pokazala, se te stvari lahko še vedno ponovijo. A kot rečeno, mi smo tisti, ki lahko pomembno pripomoremo s čuječnostjo in s tem, da ob odklonih nismo tiho, temveč nanje glasno in odločno opozorimo. Gotovo je ob tem pomembna tudi vzgoja v duhu demokratičnih vrednot, vzgoja, ki spodbuja kritično razmišljanje in ki omogoča pot zorenja o spoštovanju vrednot in sprejemanju resnice.

Spoštovani zbrani! Dolžni smo napraviti vse, kar je v naši moči, da ne bomo ponavljali napak preteklosti. In predvsem mi, politiki, poslanke in poslanci, smo dolžni delati za mir in sožitje. Naši državljani in državljanke od nas pričakujejo veliko, in prav je tako, kajti vsi mi smo soodgovorni za stanje duha v slovenski družbi. Vsem nam torej želim, da bi zmogli in uspeli spoštljivo razčistiti svojo preteklost, predvsem pa jo priznati takšno, kot je. Vsem nam želim, da s to težko izkušnjo ne bi več obremenjevali mladih rodov, ampak da bi se ti rodovi o njej in od nje učili. Učili tako, da bodo znali obsoditi in prepoznati vse kar je bilo slabega in kar je slabega, le tako bomo lahko gradili lepo prihodnost na tem kar je v našem narodu in naši domovini dobrega in ni ga malo. Prosim vas, če se z minuto molka poklonimo vsem žrtvam.

Naj počivajo v miru.