VODSTVO NSI OBISKALO STOJNICO NSI NA ŽE 60. KMETIJSKO – OBRTNEM SEJMU AGRA

DELI:
24.08.2022, NSi

NSi letos prvič gostuje s svojo stojnico na mednarodnem kmetijsko – živilskem sejmu AGRA, ki letos praznuje svoj 60. jubilej. Sejem že vrsto let navdušuje številne razstavljavce in obiskovalce z vrhunsko mehanizacijo, opremo in sredstvi za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. Danes je v okviru uradnega obiska sejma razstavišče obiskalo tudi vodstvo in nekateri poslanci NSi. Ob tej priložnosti je predsednik NSi Matej Tonin dal izjavo za medije, v kateri je poudaril skrb in osredotočenost na dobro in kvalitetno oskrbo s hrano.

Krščanski demokrati si prizadevamo, da bi imeli ljudje možnost dobro živeti, kjer koli si to želijo. Podpiramo skladen regionalni razvoj, ustanovitev pokrajin kot drugega nivoja lokalne samouprave in finančno avtonomijo slovenskih občin. Naš cilj ni premagati neenakost, saj bodo kraji in regije vedno med sabo različni, kar prinaša tudi določene prednosti. Izenačiti pa jih moramo na področjih medsebojne povezljivosti, omogočiti trajnostno fizično in digitalno povezanost krajev.

Po mnenju predsednika in vodstva morata kmetijstvo in gozdarstvo tudi v prihodnosti zagotavljati dodano vrednost z delovnimi mesti, trajnostno proizvodnjo in porabo surovin ter široko ohranjanje kulturne krajine. Podpiramo vse vrste kmetovanja. Namen raznolikega kmetovanja je ustrezno pridelana varna in kakovostna domača hrana ter razvoj različnih dejavnosti na podeželju. Družinske kmetije z raznoliko proizvodnjo in različnimi dopolnilnimi dejavnostmi naj postanejo steber kmetijske politike. Kakovost naj ima svojo ceno tudi pri živilih. Samooskrba s hrano je za državo strateškega pomena, zato se zavzemamo za boljše možnosti kmetovanja in celostni razvoj podeželja.

V NSi smo v začetku tega leta potrdili tudi vladni program, v katerem smo se zavzeli, da bomo v svojem nadaljnjem delovanju stremeli k uresničevanju naslednjih ukrepov:

  1. Zagotavljanje primernega dohodkovnega položaja kmetov (možnost kmečkega zavarovanja za družinske člane, višje podpore za kmetije z zelo težkimi obdelovalnimi pogoji) in razširjen nabor dopolnilnih dejavnosti na kmetijah.
  2. Ukrepi skupne kmetijske politike: več sredstev na ukrepih za mlade prevzemnike kmetij, boljša dostopnost do sredstev za družinske kmetije, več sredstev za prilagajanje kmetij novim pogojem kmetovanja ter preprečevanje in odprava zaraščanja.
  3. Krepitev predelave in trženja lastnih izdelkov (spletna prodaja, oglaševanje, izdelava CGP).
  4. Vrnitev staleža velikih zveri in divjadi na obdobje izpred tridesetih let.
  5. Uvedba manjšega števila močnih pokrajin in finančna avtonomija občin