Vodstvo NSi obiskalo sejem Agra 2015

DELITE TA
PRISPEVEK
27.08.2015, NSi

Agra2015_1Vodstvo NSi – krščanskih demokratov je v sredo obiskalo 53. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA 2015 v Gornji Radgoni. Delegacija s predsednico Ljudmilo Novak na čelu se je že tradicionalno odzvala vabilu na kavo pri aktualnem ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Spregovorili so o trenutnih razmerah v slovenskem kmetijstvu, predvsem zaskrbljujočem padanju odkupne cene mleka ter o letini pšenice.

Nenačrtovano sta se pogovoru pridružila tudi predsednik slovenske vlade, dr. Miro Cerar in ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič. Vinska in mlečna kraljica, ki sta bili prisotni na pogovoru, sta predstavili dobre strani področij kmetijske pridelave, ki jih predstavljata ter težave, s katerimi se soočajo. Predsednica NSi je ob tem poudarila, da je mednarodni sejem AGRA v Gornji Radgoni za slovensko kmetijstvo izrednega pomena. »Zavedati se moramo, da sta razvoj kmetijstva in njegova promocija strateškega pomena za Slovenijo. Pomembno je, da ima država svojo in zdravo doma pridelano hrano. Samooskrba s prehrano se mora nujno povečati tudi s pomočjo večjih možnosti sodelovanja na javnih razpisih,« je pojasnila.

Delegacija NSi v sestavi Ljudmila Novak, Iva Dimic in Jožef Horvat se je nato udeležila tudi podelitve priznanj Zadružne zveze Slovenije, ki je po besedah Ive Dimic pokazala, da je kmetijstvo močna in perspektivna panoga, ki pa še ne zmore izkoristiti vseh svojih potencialov. Dodala je, da se bo kot predsednica parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano še naprej zavzemala za boljše pogoje kmetovanja, nižje davke, manj administracije in pametne spodbude kmetom.

V nadaljevanju delovnega obiska v Gornji Radgoni so se poslanci ustavili pri številnih razstavljavcih z različnih področij. Kot vsako leto so posebno pozornost namenili Kmetijsko – gozdarski zbornici Slovenije in Zadružni zvezi Slovenije.