Vodstvo NSi ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarizmov na slovesnosti v Rovtah

DELITE TA
PRISPEVEK
24.08.2015, NSi

LN_Rovte2015Ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov je včeraj v Rovtah pri Logatcu potekala spominska slovesnost, ki se jo je udeležilo tudi vodstvo NSi na čelu s predsednico NSi Ljudmilo Novak in podpredsednico Ivo Dimic.

Dan spomina je bil določen z resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je leta 2009 sprejel Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno obeležujemo tudi pri nas. 23. avgusta 1939 je bil sklenjen pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju med nacistično Nemčijo in tedanjo Sovjetsko zvezo, ki mu je nekaj dni pozneje sledil nemški napad na Poljsko in s tem začetek druge svetovne vojne.

LN_Rovte_2015_3

Spominsko slovesnost v Rovtah pri Logatcu so organizirali Spominski odbor farnih plošč Rovte, Občinski odbor VSO Logatec, Župnija Rovte in Krajevna skupnost Rovte. Na slovesnosti so se spomnili tudi 50. obletnice smrti Janeza Hladnika, človeka, ki je skrbel za preganjane primorske rojake pred drugo svetovno vojno in slovenske begunce po drugi svetovni vojni v Argentini, so še zapisali v kabinetu. Somaševanje je vodil gospod Franc Maček. V kulturnem programu pa sta spregovorila direktor Rafaelove družbe, gospod Lenart Rihar in dr. Janez Zorec.

LN_Rovte_2015_2