Vodstvo NSi o ukrepih za nižje davke z gospodarskimi in sindikalnimi organizacijami

DELITE TA
PRISPEVEK
02.09.2015, NSi

Sestanek_NSi_SDZVodstvo NSi na čelu s predsednico NSi Ljudmilo Novak in vodjo poslanske skupine NSi Matejem Toninom je danes začelo pogovore o predlogih ukrepov za nižje davke s predstavniki obrtnih, gospodarskih in sindikalnih organizacij. NSi je ukrepe za nižje davke predstavila javnosti na junijski novinarski konferenci. Več o tem TUKAJ.

Danes se je vodstvo NSi sprva srečalo z vodstvom Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS). Kot je generalni sekretar združenja Jože Smole povedal v izjavi za medije, ZDS meni, da gredo predlogi NSi v pravo smer. “Predloge davčnih sprememb bodo sicer tudi sami po obravnavi na upravnem odboru združenja poslali vladi,” je napovedal. Ob tem pa je še dodal: “Predvsem me veseli, da se je stranka odločila predlagati ukrepe, ki ne gredo zgolj v smeri gašenja požarov, polnjenja davčne blagajne in reševanja največjih anomalij, temveč sistematsko rešujejo vprašanje. Plače pri nas so praktično najbolj obremenjene v Evropi, zato moramo najti pot, da bo prišlo do razbremenitve delodajalcev in do večjih neto plač.”

Sestanek_NSi_GZS_2015GZS: Učinki ukrepov so realni

Zatem je sledil še sestanek vodstva NSi z vodstvom Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je v izjavi za medije opozoril, da se bojijo, da bi zaradi izpada v državni blagajni gospodarstvo obremenili s kakšnimi drugimi davki in prispevki, zato bodo od ministrstva za finance terjali, da se vztraja pri že sprejetih odločitvah, da se gospodarstva dodatno ne obremenjuje. Učinki, ki so jih z ukrepi za nižje davke predvideli v NSi, kot so spodbuda gospodarstvu, večja konkurenčnost majhnih podjetij, spodbuda vlaganjem v podjetjih, pa so po njegovih besedah realni.

Popoldan je sledil še sestanek s predstavniki Konfederacije sindikatov Slovenije – PERGAM. Srečanje je potekalo v konstruktivnem vzdušju. Udeleženci sestanka so se strinjali, da je treba biti pri takšnih ukrepih odgovoren tako do proračuna kot do vseh državljank in državljanov.

Sestanek_NSi_PergamMatej Tonin: Rast mora biti porabljena za davčno razbremenitev

Predvidene skupne finančne posledice v državnem proračunu vseh petih ukrepov za nižje davke znašajo 600 milijonov evrov. Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, bi izpad nadomeščali z večjo potrošnjo, do katere bo prišlo zaradi večje kupne moči, zaradi večjih neto prihodkov državljanov bo imela država večji izplen od dohodnine, delno pa bo k zamašitvi luknje pomagala tudi gospodarska rast.

Po njegovih besedah se sicer pojavljajo apetiti, da bi se potrošnja v javnem sektorju še dodatno povečala. Toda gospodarska rast ne sme biti porabljena za večjo potrošnjo javnega sektorja, ampak za davčno razbremenitev vseh državljanov, je poudaril.

Ljudmila Novak: Gospodarstvo ne sme biti na udaru

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je opozorila, da ne želijo, da bo na račun zmanjšanja prispevkov in davkov na udaru gospodarstvo. Kot pravi, želi NSi nakazati smer, kako spodbuditi gospodarstvo in povečati potrošnjo, da bo korist obojestranska. Prispevki in davki v Sloveniji so namreč po prepričanju NSi previsoki.

Vodstvo NSi se bo v prihodnjih treh tednih sestalo še s predstavniki Združenja Manager, Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Zveze Svobodnih Sindikatov Slovenije ter z drugimi sindikalnimi organizacijami. Zatem pa bodo predvidoma sledila še usklajevanja z Vlado Republike Slovenije. Končni cilj je davčna razbremenitev državljank in državljanov z zakonskim predlogom in podporo v Državnem zboru RS.