Vlade ne bomo podprli, saj imamo dovolj politike, ki duši Slovenijo

DELI:
13.09.2018, NSi

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v današnjem stališču poslanske skupine povedal, da NSi vlade pri glasovanju ne bo podprla, saj imamo dovolj politike, ki ubija ambicioznost in omejuje delavne ljudi. Ob tem je bodoči koaliciji postavil kopico konkretnih vprašanj, ki zadevajo smer v katero bo delovala vlada.

V začetku je povedal, da bo NSi ostala jasna opozicijska stranka, ki bo podpirala dobre rešitve. Enako pa pričakuje tudi od bodoče vlade. »Še čakamo na odziv vlade na podlagi včerajšnjega našega poziva k dialogu z vsemi akterji slovenskega gospodarstva, da bi čim prej skupaj našli skupne najpomembnejše elemente nove slovenske ekonomske politike. Ostajamo zelo jasna opozicijska stranka, ki bo podpirala dobre rešitve usklajene znotraj celotne koalicije. Pričakujemo tudi sprejem naših rešitev zakonskih predlogov. Bomo videli, test bo kmalu možno narediti,« je še izpostavil Jožef Horvat.

Bodo predlogi NSi zavrnjeni le zato, ker smo v opoziciji?

Bodoči vladi je postavil nekaj zelo konkretnih vprašanj. »Ali boste že vnaprej zavračali dobre predloge zakonskih rešitev, ki bodo prišle s strani NSi samo zato, ker ni v koaliciji? Ali boste res spoštovali ustavni red? Tu zelo konkretno mislim na odločbo Ustavnega sodišča v zvezi s financiranjem zasebnih šol. Ali bo, spoštovani gospod predsednik, slovenska podjetnost in pregovorna varčnost nagrajena ali kaznovana?« je zanimalo Jožefa Horvata. Na vprašanja pa ni prejel odgovora.

Državna administracija se bo pod vašim vodstvom razbohotila

Izpostavil je pisanje medijev, da bo bodoča vlada državno administracijo še povečala. »Ministrstva bodo dobila dva, tri ali celo štiri državne sekretarje, ki naj bi poleg direktorjev direktoratov in ministra vodili posamezna področja. Državna administracija se bo torej pod vašim vodstvom gospod Šarec razbohotila,« je poudaril vodja poslanske skupine NSi.

Dodal je, da je za učinkovit javni servis in socialno državo potrebno učinkovito gospodarstvo. »Dobra gospodarska rast je zasluga naših podjetnikov, naših pridnih ljudi, delavcev,« je povedal Jožef Horvat in bodočo vlado posvaril: »Zakaj ne moremo biti ob tej gospodarski rasti evforični? Prvič, šele pred kratkim smo pravzaprav dosegli predkrizno raven BDP. In drugič, beležimo kritičen zaostanek pri produktivnosti slovenskega gospodarstva, tudi in predvsem zaradi nenormalnih birokratskih ovir.«

Dovolj je politike, ki duši Slovenijo

Bodočo vlado je pozval k spremembi politike, ki ubija srednji razred, brez tega razreda ne moremo imeti uspešne družbe. »Dovolj imamo politike, ki ustvarja družbeno klimo, ki omejuje in onemogoča ambicije tistih, ki bi radi več, zato nas ne sme čuditi podatek, da in naše države v tujino odhajajo predvsem visoko izobraženi in ambiciozni podjetni ljudje, ki jih Slovenija duši,« je še prepričan Jožef Horvat.

Želi si tudi boljšo zunanjo politiko, kar pa ne pomeni, da mora biti število obiskov v Rusiji enako številu obiskov v Združenih državah Amerike. »V tej hiši smo sprejeli deklaracijo o zunanji politiki Republike Slovenije. Tam smo zelo jasno zapisali, da pomeni članstvo Republike Slovenije v Evropski uniji naš temeljni politični in vrednostni okvir, članstvo v Natu pa naš temeljni varnostni okvir. Kdo pa so naše države zaveznice? Ali imamo tukaj jasne odgovore?« je še vprašal vodja poslanske skupine NSi.