VLADA ZANEMARJA IN PODCENJUJE TEŽAVE SLOVENSKEGA ZDRAVSTVENEGA SISTEMA

DELI:
15.01.2024, NSi

Napovedovali so učinkovito javno zdravstvo, dobili pa smo daljše čakalne vrste ter nezadovoljno in utrujeno zdravstveno osebje. Svoj pogled na stavko zdravstvenega osebja in komentar aktualnega stanja slovenskega zdravstva je zapisala poslanka NSi Iva Dimic. Njen zapis objavljamo v celoti.

Vlada v zadnjem letu in pol ni uspešna pri reševanju nakopičenih težav v zdravstvu.

V Novi Sloveniji ne vidimo iskrenih namenov, da bi se zadeve rešile tako v korist pacientov kot tudi zaposlenih v zdravstvenem sistemu. To potrjuje neresen pristop vlade in sestava pogajalske skupine, kjer pogajalci nimajo mandata, da bi karkoli spremenili, ukrepali in podpisali.

Taka dejanja dokazujejo, da pacienti in zaposleni v zdravstvu še vedno niso prioriteta te vlade. V Novi Sloveniji pozivamo vlado, da uredi razmere med zaposlenimi, tako finančno kot organizacijsko. Zakaj morajo medicinske sestre dežurati 3 vikende na mesec? To pomeni, da izgorevajo in odhajajo iz sistema. Posledično nimamo timov, ki bi skrajševali čakalne vrste. Odhodi zdravstvenih delavcev dolgoročno negativno vplivajo na zagotavljanje zdravstvenega varstva.

V Novi Sloveniji pričakujemo, da vlada zagotovi ustrezne pogajalce in poskrbi za takšne pogoje dela v javnih zavodih, da zdravniki in medicinske sestre ne bodo odhajali iz njih. Pri tem ponovno dajemo v razmislek predlog NSi, da se k upravljanju javnih zavodov pristopi drugače kot sedaj in da imajo direktorji pri upravljanju na voljo več možnosti – npr. nagrajevanje tistih zaposlenih, ki delajo nadpovprečno.

Vsako odlašanje in neresen pristop vlade razumemo kot zanemarjanje in brezbrižnost do bolnikov.