VLADA Z ODPIRANJEM IDEOLOŠKIH TEM PREKRIVA SVOJO NESPOSOBNOST

DELI:
01.06.2023, NSi

»Loterija z vladami novih obrazov se žal zopet ni izšla. V NSi nismo imeli prevelikih pričakovanj, ker smo pričakovali tak razplet: veliko obljub ter malo operativnosti in rezultatov. Odsotnost teh rezultatov je ta vlada, kot že mnoge pred njo, pokrila s tem, da je začela odpirati ideološke teme in začela nekakšen kulturni boj. To je ravno nasprotno od pomiritve, ki so jo obljubljali in s tem še razplamteli že tako razdeljen slovenski narod,« je uvodoma dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj v oddaji 24ur zvečer.

Pred letom dni je vlada Roberta Goloba napovedovala številne reforme, a so ostali zgolj pri časovnicah. »Nadaljevati je potrebno z davčno reformo, da bi ljudje ob nižjih davkih imeli višje plače. Delo se mora izplačati tudi delodajalcem. Prioritetno bi se moralo reševati zdravstveni sistem, da bi ljudje prišli do zdravnika takrat, ko ga potrebujejo in brez doplačila. Ta vlada zavlačuje z gradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško. Vemo vsi, da obnovljivi viri ne bodo dovolj. Poskrbeti pa je potrebno tudi za drugi blok jedrske elektrarne, kajti energetska samooskrba bo ključna tema za bližnjo prihodnost,« je bil kritičen Cigler Kralj.

V NSi namesto časovnic predlagamo konkretne zakonske predloge

Gospodarstvenike in podjetnike je po mnenju vodje poslancev NSi strah, saj jih skrbi kakšne načrte ima vlada in kako vzpodbudno bo gospodarsko okolje v prihodnjih mesecih. »Ne vedo, ali naj nadaljujejo z investicijami, ali naj zaposlujejo in delajo načrte, ali se bodo morali kmalu preseliti  v dosti bolj davčno in poslovno ugodno okolje. Ta vlada je prekinila davčno reformo, ki bi prinesla višje plače vsem, ne samo dvignila minimalno plačo. Naša perspektiva v Sloveniji mora biti višja plača za vse, ne samo minimalna plača, davčna reforma pa bi k temu učinkovito pripomogla. Ta vlada pa jo je ukinila,« je zaskrbljen.

Izpostavil je tudi namero NSi, da pripomore k izboljšanju razmer v slovenskem zdravstvu. »Ker koalicija do maja ni prinesla ključnih zakonov oziroma so se jim odpovedali in stopili korak nazaj, smo v NSi namesto njih pripravili zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ključen uspeh predloga je, da omogočamo predvsem to, da čakajoči izbere kateregakoli zdravnika, Zavod za zdravstvo zavarovanje Slovenije pa mora plačati to storitev. Ocenjujemo, da se bodo s tem predlogom skrajšale čakalne vrste in izboljšala dostopnost do zdravnika,« je zaključil Janez Cigler Kralj.