Vlada tri leta ni ustavila plenjenja NLB na Hrvaškem

DELI:
10.04.2018, NSi

Jožef Horvat je v oddaji Studio City jasno povedal, da je za problematiko rubeža premoženja NLB na Hrvaškem kriva slovenska vlada, ki tri leta ni odreagirala. O tem se je začelo govoriti šle, ko sta na problematiko opozorili NSi in SDS.

Levica zahteva, da delujemo nezakonito

V začetku oddaje je še enkrat več govoril o korektnosti postopka odbora za zunanjo politiko pri postopku priznanja Palestine. Obregnil pa se je ob poslansko skupino Levice, ki še vedno zahteva, da ravna nezakonito.

»Levica je zahtevala in še vedno zahteva, da odbor deluje nezakonito, da ne deluje po zakonu o zunanjih zadevah, da ne deluje po poslovniku državnega zbora. Jaz nisem pravnik, zato moram ravnati in spoštovati mnenje zakonodajno-pravne službe, ta je več kot jasno povedala, da predlog Levice ni v skladu z zakonom,« je bil jasen Jožef Horvat.

Ustavimo plenjenje NLB

Komentiral je tudi zahtevo za obravnavo ustavnega zakona, ki bi preprečil plenjenje NLB na Hrvaškem. »Desni blok opozicije je vložil zahtevo, da se obravnava ustavni zakon izključno z enim namenom, da zaščitimo plenjenje premoženja NLB na Hrvaškem s strani hrvaških sodišč oziroma njihove finančne uprave,« je pojasnil vodja poslanske skupine NSi.

Pri zahtevi za prodajo NLB je Horvat povedal, da se moramo vrnit v december 2013. Takrat je Evropska komisija dala zeleno luč, da država Slovenija dokapitalizira NLB s 1550 milijoni evrov, ampak takrat je vlada sprejela tudi katalog zavez, ena od teh zavez je privatizacija NLB do konca leta 2017. »Zdaj tečejo postopki na Evropski komisiji, seveda v relaciji s slovensko vlado in bojim se, da bomo tukaj dejansko doživeli nek debakel zaradi tega, ker ne spoštujemo naših zavez, ki smo jih dali,« je opozoril predsednik odbora za zunanjo politiko.

Pojasnil je, da je glavni problem v tem, da je vlada že tri leta poznala problem, da hrvaška sodišča sodijo proti NLB in da dejansko tudi rubijo njeno premoženje, a ni odreagirala. »Na to sta opozorili šele NSi in SDS, in končno se je razprava vsaj začela. Mi ne vztrajamo, da mora biti naš predlog sprejet do pičice natančno,« je dejal.

Hrvaška se ni držala sporazuma v Mokricah

Jožef Horvat je zavrnil komentarje, da je Slovenija v sporazumu o nasledstvu izsiljevala Hrvaško. »Sporazum o vprašanjih nasledstva je mednarodni sporazum, mokriški sporazum, ki je bil sprejet pred petimi leti, in ki med drugim tudi določa, da hrvaška sodišča ustavijo postopke. Ali so jih ustavila? Niso,« je povedal in dodal: »Gospodarstveniki pa kljub tem slabim odnosom med državama niso tako neumni, da bi se šli gospodarske vojne. Mi na gospodarskem področju s Hrvaško zelo dobro sodelujemo. Imamo investicije v obeh državah.«

Vlada je pred dnevi sprejela predlog zakona, s katerim bi Slovenija do 20. junija 2020 podaljšala prehodno obdobje, v katerem hrvaški državljani nimajo prostega dostopa na slovenski trg dela. Vodja poslanske skupine NSi se strinja, da je to velika neumnost. »NSi tega predloga ne bo potrdila, poleg tega pa sem tudi vesel, da smo na kolegiju predsednika državnega zbora odločili, da ta zakon ne bo šel skozi parlamentarno proceduro po skrajšanem postopku,« je bil jasen Horvat.