VLADA ŠE VEDNO NE VE, KDAJ BO RAZDELILA 13 TISOČ PRENOSNIH RAČUNALNIKOV

DELI:
18.01.2024, NSi

Poslanska skupina NSi je na današnji seji KNJF od Ministrstva za digitalno preobrazbo zahtevala, da dopolni svoje poročilo z dne 16. 11. 2023 glede sporne porabe 6,5 milijona evrov vrednega nakupa 13 tisoč prenosnih računalnikov z manjkajočimi podatki ter KNJF in javnost seznani z zadnjimi podatki o poteku postopka razdelitve kupljenih računalnikov, za katero je sicer tehnično zadolžen Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije.

Poslance NSi je zanimalo, kdaj se bo pričelo razdeljevanje prenosnih računalnikov, ki bi se moralo že začeti. Vzpostavitev računalniškega sklada je bila sicer predvidena že za 1. januar letos. Prejeli smo odgovor, da se pripravlja sprememba zakona, ki bo postopke pohitrila in olajšala delo javnemu skladu pri razdeljevanju.  Točni datum je tako zamaknjen v nedoločno prihodnost, medtem pa računalniki čakajo v skladišču.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo iz nerazumljivih razlogov do današnje seje KNJF ni želelo razkriti lokacije skladišča. Na naše poizvedovanje pa smo naposled le izvedeli, da so računalniki shranjeni v skladišču Intereurope v Logatcu.

Predsednik komisije Jernej Vrtovec iz NSi je današnjo sejo sklical, ker da v poročilu, ki so ga od ministrstva zahtevali na prvi seji, ni bilo vseh podatkov. Takrat je komisija ministrstvo pozvala, naj ji pošlje »natančno poročilo o izvedbi razpisa (cilji, merila in kriteriji), razdelilnik za nabavljeno računalniško opremo po posameznih upravičencih in terminski plan izvedbe razdelitve opreme.«

Na seji je poslanec NSi Aleksander Reberšek o problemu, da računalnikov ni mogoče razdeliti, ker je upravičencev preveč, dejal, da bo »s to vlado upravičencev vsak dan več, dlje kot boste čakali, slabše bo.«

Žal tudi na današnji seji nismo dobili nobenih konkretnih odgovorov, le zagotovilo, da za izvedbo razdelitve 13 tisoč računalnikov pripravljajo zakonodajno spremembo, ki bo podrobneje določila kdo bo prednostno opravičen do računalniške opreme. Odgovorov glede časovnice in kriterijev pa nismo dobili niti tokrat.