VLADA SE PROBLEMU ILEGALNIH MIGRACIJ NE POSVEČA DOVOLJ RESNO

DELI:
29.09.2023, NSi

»V NSi ocenjujemo, da aktualna vlada rastoče migracijske tokove v našo državo podcenjuje. Vseh ljudi, ki si želijo iz svojih držav je preveč – po Galupovi raziskavi kar 16% svetovnega prebivalstva. Za vse te ljudi, kar 900 milijonov v Evropi ni prostora, zato je nujno spremeniti politiko na tem področju,« je bil na današnji novinarski konferenci uvodoma jasen poslanec Janez Žakelj.

Osnovni cilj vsake države je, da zavaruje svoje meje in da zagotovi varnost svojim državljanom. »Sloveniji to ne uspeva zagotavljati, zato imamo resen problem. Vlada mora slišati tudi zaskrbljenost ljudi, ki jih je zaradi okoliščin strah in se počutijo nelagodno. Ne želimo si, da bi zaradi slabega odziva prišlo do eskalacije ekstremizmov, oblikovanja vaških straž in česa podobnega,« je opozoril Žakelj.

Številke o migracijskih gibanjih so alarmantne – v Slovenijo je prišlo približno 43.000 migrantov, kar je enormno povečanje glede na lansko leto. Azilni domovi (Vič, Logatec) pokajo po šivih. »Sprašujemo se, kje bodo vsi ti migranti nastanjeni pozimi? Skrbi nas tudi dvig kriminalitete, zato pozivamo vlado, da se resno in nemudoma loti problema, da se zagotovi nadzorovano stanje in da zmanjša pritok migracij,« je poudaril poslanec NSi.

V NSi zato pozivamo vlado, da:

  • mora država resno in učinkovito zaščititi svoje meje ter zaščititi svoje državljane. Zato imamo policijo, če je potrebno lahko tudi SV;
  • je potrebno doseči dogovore o doslednem izpolnjevanju tako schengenskih zavez, o doslednem vračanju ter dogovore z državami, ki niso članice EU, o striktnejši vizni politiki.
  • je potrebno doseči, da se naredi seznam varnih držav v katerih ni vojn. Begunce iz teh držav je potrebno dosledno vračati (Marko, Pakistan, Alžir, Bangladeš…).

Zagovarjamo ciljno migracijo, torej sprejem tistih, ki jih dejansko potrebujemo. Janez Žakelj je prepričan, da bi EU in države članice morale visoka sredstva, ki jih sedaj porabijo za vse neučinkovite postopke v zvezi s spremljanjem migrantov in nudenju pomoči, v prihodnje usmeriti v ciljne države za razvojno pomoč.