Vlada RS je študentom ob prvem študijskem dnevu pripravila slabo dobrodošlico!

DELI:
01.10.2009, NSi
Mlada Slovenija – podmladek NSi je danes, 1. oktobra 2009, ob prvem študijskem dnevu organizirala akcijo z naslovom »Prazne študentske denarnice II.«. Predstavniki podmladka NSi so ministricam in ministrom Vlade RS predali prazne študentske denarnice in tako celotno vladno ekipo opozorili na slab socialni položaj študentov v Sloveniji. Socialni status študentov se bo predvsem poslabšal zaradi sprejetega interventnega zakona, ki predvideva tudi zamrznitev državnih (socialnih) štipendij. V Mladi Sloveniji – podmladku NSi smo nad zmanjševanjem socialnih pravic študentom, še posebej tistim, ki prihajajo iz socialno šibkih družin, ogorčeni. Vlada RS je tako študentom ob prvem študijskem dnevu pripravila zelo slabo dobrodošlico, ki ji ni v čast in ponos.

Vlada RS se ne zaveda, da so prav študenti prihodnost države. In kot vse kaže, bodo prav študenti tisti, ki bodo nekoč, zaradi slabih protikriznih ukrepov Vlade, reševali Slovenijo. Vlada je študentom pokazala zelo mačehovski odnos, ki bo lahko imel tudi velike posledice.

Po eni strani Vlada RS zamrzuje vse socialne transferje, med katerimi so tudi štipendije in otroški dodatki, po drugi strani pa zvišuje plače sodnikom in zdravnikom. Kje je pravičnost? V MSi ugotavljamo, da Vladi ni mar za socialno šibke, ki državno pomoč nujno potrebujejo za preživetje. Državne štipendije so že tako (pre)nizke in prejema jih samo 26 odstotkov študentov.

Vlada je študentom v tem letu zadala že več hudih udarcev. Najprej se je zmanjšalo število štipendij, zvišale so se cene študentskih bonov, zvišanje starostne meje za upokojitev pa pomeni še težji vstop mladih na trg dela. Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič pa se še vedno obotavlja z objavo razpisa za sofinanciranje podiplomskega študija. Sprašujemo se, ali ima morda Vlada RS še kakšen »varčevalni« ukrep na račun študentov in mladih, ki bi jim poslabšal kakovost življenja?

Mladi Sloveniji – podmladku NSi ni vseeno za študentke in študente v Sloveniji. Prav zato, smo ministrice in ministre Vlade RS opozorili, da je zamrznitev štipendij napačna odločitev, ki bo imela posledice.