VLADA PREDLAGA NEUSKLAJEN IN ŠKODLJIV ZAKON O DOLGOTRAJNI OSKRBI

DELI:
03.07.2023, NSi

»Lahko rečemo, da se je koalicija odločila varčevati, pa naj to stane kar hoče. Ljudje ne bodo takoj neposredno občutili večjega bremena, ampak naj dodam k preračunom še primerjavo. Upravljavski stroški zavarovalnic, ki so izvajale dopolnilno prostovoljno zdravstveno zavarovanje, so bili okoli 60 milijonov EUR in to ni bil dobiček, ampak upravljavski stroški. Zdaj vlada napoveduje, v tem zakonu, ki smo ga danes imeli, da bo že leta 2024 zaradi preoblikovanja v obvezno zavarovanje prišel strošek na ZZZS v višini 94 milijonov EUR, leta 2025 pa že 136 milijonov EUR,« je uvodoma v oddaji 24ur zvečer dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Meni, da bo vlada s tem predlogom močno oškodovala državljanke in državljane. »Vsak z osnovnim znanjem računanja si lahko izračuna, da je to velika prevara in da pravzaprav zdaj ljudem jemljejo iz enega žepa, sedaj pa jim bodo iz drugega žepa,« je opozoril Cigler Kralj.

Nov prispevek za dolgotrajno oskrbo ostro poseže v žepe ljudi

V oddaji so se dotaknili tudi problematike financiranja dolgotrajne oskrbe po novem predlogu zakona. Vodja poslanske skupine NSi je prepričan, da je v sistemu dolgotrajne oskrbe veliko notranjih rezerv. »Najprej bi uporabili prav te notranje vire, potem pa bi poskušali dobiti še zunanje vire. Za primer lahko omenimo evropska sredstva iz sklada REACT, ki smo jih dobro počrpali in usmerili v izboljšanje infrastrukture, v gradnjo novih domov. Hkrati smo zagotavljali tudi domovom podporo pri iskanju zaposlenih in izobraževanju,« je dejal Janez Cigler Kralj in nadaljeval: »Ko je v času naše vlade takratni minister Gantar prišel s predlogom dodatnega prispevka, torej uvajanjem dodatne obremenitve, smo v NSi temu ostro nasprotovali. Zanimivo je, da se je nova »solidarna oblast« odločila, da bo predstavila zakon, ki najprej poseže v žepe ljudi. To je napad na srednji razred in na tiste, ki delajo, ker se jim s tem še dodatno znižajo neto plače.«

Zaskrbljen je tudi nad ignorantskim odnosom, ki ga ima sedanja vlada do posvetovalnega organa vlade – ESS-ja. »Žal sedanja vlada dela tisto, kar je nam najbolj brutalno očitala. Gre mimo vseh procedur, mimo ESS-ja, mimo stroke, centrov za socialno delo, ki jim daje še dodatne obremenitve in pravzaprav je vtis, da nihče nima možnosti kaj reči glede tega, kar se jih najbolj tiče. Vse dodatne obremenitve pa bodo na plečih naših babic in dedkov, ki čakajo že dlje kot eno leto na to, da bi imeli po 40 letih ali več poštenega dela tudi primerno, dostojno dolgotrajno oskrbo,« je zaključil vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.