VLADA NIMA JASNIH CILJEV, NE DELA NIČESAR, RAZEN DA OBLJUBLJA ČASOVNICE, REFORME IN »HAPPY ENDE«

DELI:
26.01.2024, NSi

V državnem zboru poteka seja izredna seja državnega zbora, kjer poslanci razpravljajo o predlogu priporočila v zvezi z zaskrbljujočim stanjem v domovih starejših občanov. Stališče NSi je predstavil poslanec NSi Aleksander Reberšek, besedilo objavljamo v celoti v nadaljevanju.

Predlagana so priporočila s katerimi bi državni zbor pozval vlado, da v najkrajšem možnem času, najkasneje pa do 1. marca 2024, poenoti kadrovske normative za zdravstvene delavce v domovih starejših občanov in bolnišnicah, sprejme ukrepe za izboljšanje kadrovske problematike v domovih starejših občanov, uredi finančno stanje domov starejših občanov zaradi višanja stroškov investicij, zagotovi dodatna finančna sredstva za namen digitalizacije domov starejših občanov, spremeni oz. dopolni kadrovske normative in sicer tako, da bodo omogočili zaposlovanje dodatnih kadrov, ki so nujno potrebni za nemoteno delovanje domov starejših občanov, vključno z novimi profili. Tistim domovom starejših občanov, ki zaradi razlogov, na katere niso imeli vpliva dvig cen dela, energentov, storitev, materiala in ustvarjajo negativni poslovni rezultat, zagotovi dodatna finančna sredstva ter s tem prepreči večji dvig oskrbnin v domovih starejših občanov.

Žal priporočila na odboru niso bila sprejeta. Koalicijski poslanci Svobode, SD in Levice teh priporočil niso podprli. Še enkrat več se je pokazalo, da ta Vlada nima jasnih ciljev, ne dela ničesar, razen da obljublja časovnice, reforme in happy ende. Prioritete te vlade so jasne, nakupi računalnikov na pamet, za katere se niti ne ve kdo jih bo uporabljal, nakup sodne stavbe, ki jo bomo državljani preplačali, kaos v zdravstvu in neurejene razmere v socialno varstvenih ustanovah.

Ob vsem tem vlada ne razmišlja o upokojencih in zaposlenih v domovih za starejše. Nova Slovenija je opozicijska stranka, zato lahko opozarjamo, ne moremo pa ničesar konkretnega narediti in spremeniti, koalicija, vlada Roberta Goloba pa nas ne posluša. Sem pa vesel, da ko smo imeli škarje in platno v rokah in je bil na čelu Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, je v zelo kratkem času, in to v času korone, naredil marsikaj na področju oskrbe starejših.

Janez Cigler Kralj je po sušnih 17. letih začel z gradnjo domov za starejše, skupaj je bilo predvidenih več kot 150 milijonov evrov evropskih in domačih sredstev za investicije v domovih za starejše. Medtem, ko ste vi govorili, je Janez Cigler Kralj delal. Dvignil je plače najmanj plačanih v domovih za starejše, za tri do štiri plačne razrede. Vem, zaslužili bi si več, pogajanja so se zato nadaljevala, a se je nato mandat iztekel. Janez Cigler Kralj je prav tako sprejel nove kadrovske normative za socialni del oskrbe, sprejeti pa bi jih bilo treba še za zdravstveni del. Teh normativov še vedno ni. Ostali so v kakšnem predalu na Ministrstvu za zdravje. Sprejel je tudi zakon o dolgotrajni oskrbi po 120 osnutkih in 16. letih praznih obljub. Prav tako smo zagotovili, da se zaradi višjih plač zaposlenih niso dvignile oskrbnine v domovih za starejše. Tako smo delali mi.

Vi govorite, preveč govorite, premalo delate. Kot sem povedal, smo opozicijska stranka, škarje in platno pa imajo v rokah poslanci svobode, SD in Levice. Imate poleg resornega ministra in vlade največ moči, da kaj spremenite, izboljšate, in s tem tudi največjo odgovornost. Spoštovani! Od vas pričakujemo rezultate, dejanja, ne samo besed. Znali ste obljubiti 30 tisoč stanovanj, 30 dni do specialista.

Marsikaj ste obljubili, dejanj pa enostavno ni. Znali ste ustanoviti tri dodatna ministrstva, kjer ste si zaposlili lojalen kader, nimate pa odgovorov na težave s terena. Ampak kljub temu, da smo v Novi Sloveniji v opoziciji, je današnja tema še vedno tema, ki nam je blizu, zato smo brez velikih besed. Vsak mesec med terenskimi obiski obiščemo vsaj nekaj domov za starejše in se seznanimo s situacijo tam, med ljudmi na terenu. Danes državni sekretar Omladič pravi, Vlada ukrepa. A vas ni sram, kako lažete? Ali se vi sploh zavedate, kakšne so razmere na terenu? V Pivki prestavili odprtje doma za starejše? Negovalcev ni. Ob tem pa poslušamo državnega sekretarja, da vlada ukrepa.

Pomembno se mi zdi, da bi tisti, ki imajo škarje in platno v rokah, šli na teren. Tam je zgodba drugačna kot v pisarni v Ljubljani. Na enem izmed obiskov sem v enem izmed domov srečal gospoda, ki je brez noge in nas je lepo sprejel, skupaj z vsemi zaposlenimi. Veste, tega pa ne bom nikoli pozabil. In te ljudi bi morali imeti odločevalci vedno v mislih. Žal mi je, da so poslanci koalicije spet preslišali vabljene na odboru za delo, ki so teren prinesli v Ljubljano in predstavili izkušnje in težave iz svojih vsakdanjih okolij. Resnično si želim, da so jih na ministrstvu dobro slišali in bi jih njihova pričevanja spodbudila, da se končno lotijo dela, da začnejo delati in nadaljujejo, nadgradijo, kar je Janez Cigler Kralj začel.

Danes v zaskrbljujočem stanju v domovih za starejše najlepše govorijo v Levici. Spomnimo, ko so bili v času Šarčeve vlade nadkoalicijska stranka, niso zgradili niti enega doma za starejše. Je moral priti Janez iz Nove Slovenije, da je začel graditi, medtem ko ste vi govorili in govorite. In tako je tudi pri plačah tistih, ki imajo najnižje plače. Velikokrat smo vas slišali, kako govorite o zaposlenih z najnižjimi plačami. Imate škarje in platno v rokah, ukrepajte, dejanja štejejo. Sprašujem se, kakšno je to Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki ni solidarno, nesposobno in to plačujemo državljani.