MATEJ TONIN V ODMEVIH: IMAMO OPERATIVNO NESPOSOBNO VLADO

DELI:
01.06.2024, NSi

Mineva dve leti od zaprisege vlade Roberta Goloba. V oddaji Odmevi je predsednik NSi Matej Tonin uvodoma dejal, da se je vlada lotila reševanja številnih zadev na napačen način, predvsem pa ideološko.

Predvsem ga skrbi stanje slovenskega zdravstva. Za pacienta po Toninovem mnenju ni pomembno, kje je zdravnik zaposlen, pomembno je samo, da lahko pride hitro do njega in da zdravljenje plača zavarovalnica. »Problem slovenskega zdravstva ni v denarju, ni v prehajanju zdravnikov, ampak je v organizaciji samega zdravstvenega sistema. Zdravniki bežijo iz javnega sistema ne zaradi plač, ampak zaradi slabe organizacije,« je prepričan.

Ljudje na terenu so jezni, predsednik vlade pa živi v svojem svetu

Predsednik NSi je prepričan, da imamo operativno nesposobno vlado. »To je posledica politike novih obrazov zadnjega desetletja v Sloveniji. Politika je posebna, zelo komplicirana obrt, in če si bil čudežni deček v energetiki, to še ne pomeni, da boš uspešen tudi v politiki,« je dejal in nadaljeval: »Ko bomo v Sloveniji stvari normalizirali tudi v smislu demokracije in ne bomo prehajali od enega novega obraza do drugega, ampak se bomo zavedali, da je politika posebna obrt, ki jo je treba obvladati, potem bodo tudi rezultati boljši. Na tem mestu je treba predvsem izreči zahvalo ljudem za potrpežljivost in gospodarstvu za vztrajnost, da dosega vse te rezultate kljub Golobovi vladi. Si predstavljate, kakšni bi ti lahko bili, če bi bila ta vlada operativno sposobna? Tako smo od te vlade dobili predvsem prepovedi, nove omejitve, birokracijo in nove davke.«

Ljudje na terenu so jezni. »Gospodu Golobu bi priporočil, naj gre med ljudi, v gospodarstvo, tam ga bodo seznanili, kakšna je realna situacija. Bil sem že na več srečanjih z gospodarstvom, celo na nekem, na katerem so predsednika vlade prosili, naj ne izvaja več nobene davčne ali kakršne koli druge reforme. Saj gredo stvari na slabše vedno, ko se nečesa loti, in bi bilo z vidika slovenskega gospodarstva najboljše, da se vlada ne dotika nobene davčne reforme, ničesar, ker bo sistem tako vsaj ostal predvidljiv in bomo vedeli, v kakšnem okolju delujemo. Česar koli so se doslej lotili, se je poslabšalo,« je zaskrbljen Matej Tonin.

Še enega mandata leve vlade si Slovenija ne sme privoščiti

Gostovanje je končal z željo, da prihodnji dve leti mandata čim prej mineta. »Še enega mandata leve vlade si ta država ne more privoščiti. Želim si in upam, da bo do menjave oblasti prišlo čim prej.«