Vlada naj takoj ukrepa, saj kmetje zaradi napadov zveri že izgubljajo potrpljenje

DELI:
06.08.2019, NSi

Včeraj se je v Sloveniji ponovno zgodil pokol drobnice, ki so ga izvedli volkovi. Še posebej zaskrbljujoče je dejstvo, da se je pokol zgodil na pašniku z visoko ograjo, ki je bila tudi pod električno napetostjo. Kmetje opozarjajo, da sprejeti interventni zakon, ki določa odvzem rjavega medveda in volka iz narave, ne prinaša zadostnih rezultatov – dovoljen je na primer odstrel enajstih volkov, doslej pa je bil odstreljen le en.

V NSi smo svoje predloge za izboljšanje situacije nedavno podali že na nujni seji parlamentarnih odborov, a so naleteli na gluha ušesa. Prav tako smo v času sprejemanja interventnega zakona opozarjali, da je zakon napisan preveč birokratsko in s številnimi nerazumnimi omejitvami, kar bo otežilo njegovo izvajanje v praksi. Za morebitne kršitve zakona so zagrožene tudi nesorazmerno visoke kazni, kar zagotovo zmanjšuje interes lovcev, da se izlova zveri sploh lotijo. Da vlada očitno ni kos problemu, kažejo tudi nekateri primeri, ko so se ljudje sami organizirali v različne nočne straže, s katerimi varujejo svoje vasi …

V NSi in Kmečki zvezi NSi zato pozivamo vlado, da nemudoma ukrepa in v skladu s svojimi pristojnostmi ustrezno poskrbi za zaščito državljanov in njihovega imetja. Nesprejemljivo je, da prošnje kmetov po ureditvi alarmantnih razmer in zmanjšanju števila zveri že več mesecev ostajajo neuslišane. Po njihovih besedah je tudi odnos ministra Simona Zajca  na  terenskih obiskih zelo pokroviteljski in celo vzvišen, kar ne prispeva k reševanju problema, ampak ga le še potencira.

“Zaradi neodzivnosti vlade in pristojnih institucij imajo kmetje vedno večjo škodo in mnogi med njimi že izgubljajo voljo za kmetovanje. To je nedopustno, saj bi morala država kmetovanje in obdelovanje zemlje v bolj odročnih koncih Slovenije še dodatno spodbujati in podpirati, ne pa da se obnaša mačehovsko in kmetom deli prazne obljube,” ob tem dodaja poslanka NSi Iva Dimic, ki je bila tudi pobudnica omenjene nujne seje dveh odborov v državnem zboru in je na problem namnožitve divjih zveri opozorila že večkrat.

Predsednik Kmečke zveze NSi Janez Beja ocenjuje, da je čas za potrpljenje kmetov že zdavnaj minil, zato vse svoje člane poziva, da se v soboto, 10. avgusta, v Velikih Laščah udeležijo protestnega shoda in tako izrazijo nezadovoljstvo z reševanjem problema namnožitve divjih zveri.