VLADA NAJ SE NEHA UKVARJATI SAMA S SABO IN ZAČNE DELATI

DELI:
21.06.2022, NSi

Poslanci so na izrednem zasedanju državnega zbora opravili razpravo o razpisu posvetovalnega referenduma zakona o vladi. Poslanka Vida Čadonič Špelič je v stališču opozorila na aktualno problematiko dviga cen naftnih derivatov in komentirala ukrepanje vlade v luči vse višje draginje. Stališče v celoti objavljamo spodaj.

Novo vlado je hitro dohitela politična realnost … rast cen goriv, hrane, elektrike ter streznitev na evropskem političnem parketu. Predstavljeni vladni ukrepi nikakor niso čudežni, kot so napovedovali, in so seveda daleč od pričakovanj in njihovih lastnih napovedi. V Novi Sloveniji smo pričakovali, da bo vlada dr. Goloba učinkovita in operativna. Stranka, ki je gradila na strokovnosti, bi svojo obljubo namesto z ustanavljanjem novih ministrstev lahko uresničila z ustanovitvijo novih direktoratov znotraj obstoječih ministrstev. Tako bi na transparenten način, preko uradniškega sveta, v javno upravo privabila najboljše strokovnjake za posamezna zaokrožena strokovna področja. Namesto privabljanja najboljših kadrov se je vlada prioritetno lotila delanja seznamov in političnih zamenjav.

Bencin in dizel sta opazno dražja. Vlado v naslednjih tednih zato čaka več resnih domačih nalog. Čim prej je potrebno oblikovati shemo pomoči za prevozna podjetja, da se višje cene goriv ne bodo neposredno prelile v višje cene na trgovskih policah. To bi pomenilo inflacijsko spiralo, znaten padec standarda ljudi – vsak bi imel v denarnici manj. In tega si nihče ne želi.

Ukrepov ste se lotili zelo »matematično«. Breme dviga cen ste preprosto razdelili na tretjine – država, trgovci in ljudje. Pri tem pa pozabljate, da najranljivejši teh dvigov preprosto ne bodo zmogli. Nekdo z nizkimi dohodki že sedaj za gorivo prispeva znaten del svojih dohodkov in to bo (pre)velik udarec za družinske proračune.

Vsekakor mora vlada čim hitreje pripraviti nabor ukrepov, ki bo učinkovit odgovor na visoke cene hrane, elektrike in tudi surovin za kmetijsko proizvodnjo. V NSi menimo, da ljudje pa tudi gospodarstvo potrebujejo rešitve takoj. Imamo vedno daljše vrste za gorivo, čakalne vrste v zdravstvu pa se še ne skrajšujejo. Cene hrane in energentov se zvišujejo, plače in pokojnine tem dvigom ne bodo sledile. Podjetniki razmišljajo o ustavitvi investicij, vlada ne naredi dovolj, da bi jim dala jasen signal, da so v Sloveniji dobrodošli in da tiste, ki delajo, potrebujemo in jih tudi spodbujamo.

Draga vlada, imate ogromno problemov, ki terjajo jasne rešitve. Ljudje to od vas pričakujejo. V NSi vas pri tem ne bomo ovirali. Ampak za božjo voljo, začnite delati!