VLADA BI SE MORALA ZA “ŠLAMASTIKO” PRI DOBAVI GORIV LJUDEM NAJPREJ ISKRENO OPRAVIČITI

DELI:
24.06.2022, NSi

»Vlada bi se morala za “šlamastiko” pri dobavi goriv ljudem najprej iskreno opravičiti. Ukrepi so bili slabo skomunicirani, zato so si še posebej obrtniki in kmeti naredili zaloge,« je uvodoma v Tarči dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Poslanec Vrtovec je najprej komentiral ukrepe, ki jih vlada namerava uvesti kot odgovor na vse večjo draginjo. »Ta vlada se je odločila, da bo pomagala avtoprevoznikom, kar pozdravljam. Pozivam pa jo, da pomaga tudi obrtnikom, podjetnikom in zlasti kmetom. Če kmetom ne bomo pomagali, potem bodo cene izdelkov še dražje in ljudje bodo še več plačevali za osnovne dobrine«.

Opozoril je na neizpolnjevanje zavez, ki bi pripomogle k zelenem prehodu. »Vlada je popolnoma porezala okoljske dajatve, zato se upravičeno sprašujemo ali se bo zeleni dogovor izvedel ali bo ostal zgolj mrtva črka na papirju« in predlagal alternativo vladnim ukrepom: »V luči draginje bi se bilo smiselno pogovarjati o regulaciji višine DDV-ja. Cena nafte in bencina raste, stopnja DDV pa ostaja enaka. Država z dražjim sodčkom nafte in z dražjim prodanim litrom bencina pobere več dajatev. Torej zakaj ne bi na drugi strani šli ljudem nasproti z nižjim DDV-jem?«

Poudaril je, da je zalog nafte dovolj, bistvena pa je cena, ki se jo lahko blaži na različne načine, eden izmed teh je tudi s pomočjo DDV-ja.

Vlada mora v luči draginje pomagati pridelovalcem hrane

»Pomembno je, da se v luči draginje pomaga pridelovalcem hrane. Zlasti pri zniževanju stroškov, kajti ti se prenesejo naprej do končnega kupca. Tukaj mislim predvsem na osnovne življenjske dobrine kot so kruh, mleko, meso, … Nujno je, da to naredimo še pred jesenjo, ker bo jeseni na vrsto prišel najtrši oreh, to pa je plin,« je poudaril Jernej Vrtovec.

Zaključil je s pogledom v prihodnost. »Nafta je dražja kot je bila prej, ampak ostaja na ravni naših sosednjih držav. Pomembno pa je, da učinkovito uravnamo inflacijo, ne da bi zapadli v recesijo,« je dejal Jernej Vrtovec in dodal: »Jesenski in zimski meseci bodo pomembni, ni pa vse odvisno samo od nas, ampak tudi od geopolitične situacije Rusije, Kitajske in odnosov do Združenih držav Amerike. Čaka nas zahteven čas. Nova Slovenija bo v luči vsega tega konstruktivna. Podpirali bomo dobre predloge in slabe kritizirali.«