VISOKA PODPORA NSi – V PARLAMENTU Z 11. POSLANCI

DELI:
23.04.2021, NSi
Vir: Domovina.je

Aprilska javnomnenjska raziskava Ninamedie je stranki NSi pokazala najvišjo podporo v zadnjem letu. Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi osvojili 11,6 odstotka glasov (med opredeljenimi volivci) oziroma 11 poslanskih sedežev, kar NSi postavlja ne četrto mesto med parlamentarnimi strankami.

Po anketi Ninamedie bi sicer med opredeljenimi volivci največ glasov dobila SDS (29,7%), sledita SD (20,6 %) in LMŠ (15,8%). NSi bi dobila 11,6 % glasov, Levica 10,8 %, parlamentarni prag bi presegla tudi SAB 5,6 %. Pod pragom bi ostale SLS, DeSUS, SMC in SNS.

Vir: Večer/Dnevnik

Na lestvici priljubljenosti politikov na vrhu ostajata Ljudmila Novak in Borut Pahor. Sledijo Tanja Fajon, Igor Zorčič, Milan Brglez, Zoran Janković in Marjan Šarec. Matej Tonin je po tej lestvici na 12. mestu, Luka Mesec 13., Zdravko Počivalšek 19. in Janez Janša 20.

Rast podpore NSi potrdili tudi anketi Episcentra in Mediane

Visoko podporo NSi v aprilski raziskavi Ninamedie potrjuje tudi anketa Episcentra, ki jo je na reprezentativnem vzorcu 1350 sodelujočih anketirancev pred nekaj dnevi objavila Domovina. Anketa je pokazala, da bi NSi zanesljivimi udeleženci volitev prejela 9 % glasov, njen doseg pa je približno 16%.

Vir: Domovina.je

Podobno podporo je NSi namerila tudi agencija Mediana, ki je javnomnenjsko raziskavo opravila za časopis Delo. Rezultati kažejo, da bi krščanski demokrati med tistimi, ki bi se volitev udeležili prejeli skoraj 9% podpore, v parlamentu pa bi to pomenilo 10 poslanskih sedežev.

Vir: Delo

Domovina: Skok NSi na eni in padanje Levice na drugi strani

Kot ugotavljajo na portalu Domovina, lahko z manjšanjem števila strank v parlamentu, »potrdimo trend, da delež potencialnih poslanskih glasov glede na levi blok pridobivata tako SDS kot NSi. Če sta na zadnjih volitvah dobili malo čez tretjino – 32 poslancev, bi jih ta trenutek dobili 39.«

Opozarjajo še na »zanimiv skok NSi na eni in padanje Levice na drugi strani, kar lahko do neke mere pripišemo tudi uspehu ministra za obrambo Mateja Tonina pri obrambi Slovenske vojske, oziroma investicij vanjo na ustavnem sodišču, oziroma bolje rečeno poraza Levice ravno na temi, na kateri so si minule mesece gradili volilno podporo.«