Vipavsko gospodarstvo še vedno čaka na protivetrno ograjo

DELI:
23.01.2018, NSi

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je ministra za infrastrukturo v poslanskem vprašanju spraševal o protivetrni ograji na vipavski hitri cesti. Investicija, ki jo ministrstvo obljublja že od leta 2009, še vedno ni dokončana. Lokalno gospodarstvo zaradi tega doživlja velike izgube.

Burja hromi predvsem tovorni promet

Vipavska hitra cesta je zaradi močne burje pogosto zaprta in vremenske razmere, značilne za Vipavsko dolino, onemogočajo polno funkcionalnost hitre ceste, ki je predvsem za tovorni promet, zaprta po več dni v letu. »Zaradi pogostega zapiranja je bila v lokalnem gospodarstvu vse od leta 2009, odkar je vipavska hitra cesta polno funkcionalna, povzročena velika gospodarska škoda. Poleg tega je ob večjih sunkih burje ogrožena varnost samih voznikov tovornjakov. Že ob samem načrtovanju te trase vipavske hitre ceste, je bilo s strani države zagotovljeno, da bodo zaradi močne burje ob cesti zgrajeni tako rekoč protiveterni nasipi, žal pa jih še danes ni,« je povedal Jernej Vrtovec.

Prav je, da v času konjukture vrnemo slovenskim avtoprevoznikom

Ministra je spomnil na obljubo iz leta 2015, da se bo protivetrno zaščito na posameznih odsekih vipavske hitre ceste začelo postavljati v letu 2016. »Gre za velik finančni vložek, a v času konjunkture je prav, da nekaj damo nazaj tudi Vipavski dolini in slovenskim avtoprevoznikom. Zato vas ponovno sprašujem, kdaj bomo začeli postavljati protivetrno zaščito na vipavski hitri cesti? Ob tem upam, da boste tudi držali obljubo,« je bil jasen poslanec NSi.

Celotno poslansko vprašanje in odgovor ministra si lahko preberete TUKAJ.