VIDA ČADONIČ ŠPELIČ: VIŠJA CENA HRANE JE POSLEDICA NEUKREPANJA OB PODRAŽITVI ENERGENTOV

DELI:
09.06.2023, NSi

»Politiko mora blaginja ljudi vsekakor zanimati in za draginjo je treba najti ustrezne rešitve. Kot potrošnica in kot političarka si želim, da bi se cene zaustavile in dolgoročno gledano tudi znižale,« je dejala poslanka in podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič.

Vzrok za dražjo hrano poslanka NSi vidi v dejstvu, da so vsi v prehranski verigi kupovali živila in surovine v času energetske krize. Podražila so se tudi gnojila in repromateriali, ki se jih uporablja v kmetijstvu in to se posledično pozna tudi na končni ceni hrane. Izrazila pa je tudi upanje, da bodo cene nekoliko padle takoj, ko bodo zaloge surovin, ki so bile kupljene po višjih cenah, prodane.

Ukrep omejevanja cen hrane vidi kot eno izmed možnosti, a je treba biti pri tem previden, saj ni nujno, da bo ta ukrep učinkovit. Poudarila je, da je cena energentov, zlasti elektrike, v kmetijski in predelovalni industriji izjemno pomemben dejavnik, ki narekuje ceno hrane oz. končnih prehranskih produktov. Ker vlada ni ustrezno ukrepala, so se posledično višje cene energnetov prelile v višje cene hrane.

V zvezi s preteklim ukrepom vlade, ki je uvedla primerjanje cen osnovnih živil, je Vida Čadonič Špelič pojasnila, da v tem ne vidi posebne dodane vrednosti, saj največji trgovci na tedenski bazi ljudem pošiljajo reklamne letake, s pomočjo katerih se da brez težav primerjati cene živil. Kot bolj učinkovit ukrep za znižanje cen hrane je navedla regulacijo cen energentov.

Celoten pogovor si lahko ogledate TUKAJ.