VIDA ČADONIČ ŠPELIČ: PRI NAKUPU SODNE STAVBE NIHČE NI RAVNAL KOT DOBER GOSPODAR

DELI:
07.02.2024, NSi

»Na pobudo Nove Slovenije je Komisija za nadzor javnih financ opravila razpravo o smotrnosti nakupa nove sodne stavbe na Litijski cesti. Zanimalo nas je predvsem, ali je pri nakupu te stavbe prišlo do oškodovanja davkoplačevalskega denarja oziroma do nenamenske porabe proračunskega denarja,« je uvodoma v izjavi za javnost dejala poslanka NSi dr. Vida Čadonič Špelič.

Javnost zanima in se sprašuje, kako je možno, da je ministrica, ki je pravnica, podpisala pogodbo, iz katere je razvidno, da je podpisala kupljeno – videno, kar po mnenju poslanke NSi dr. Čadonič Špeličeve pomeni, da »nikjer ni nobenih varovalk za davkoplačevalce. Kar je še bolj nenavadno, je to, da je podpisala pogodbo brez lastne cenitve. Pravzaprav se niti ne ve, kakšna je kvadratura kupljenih prostorov,« je opozorila.

Dr. Švarc Pipanova priznala, da je slabo vodila ministrstvo

Ministrica je v javnosti zelo dolgo opravičevala omenjeni nakup. »Podpisala je celo aneks in ga tudi lastnoročno popravljala, da bi ta projekt izpeljali do konca. Potem se je zgodila neka točka preloma, ko je ministrica začela iskati krivce za ta nakup. Sama je danes na naše vprašanje pojasnila, da so določeni njeni sodelavci začeli menjati telefone in razlagati, da je bil ta nakup dejansko že voden. Večkrat je tudi dejala, da je bila zavedena. Je pa na seji priznala, da je slabo vodila ministrstvo ter da ni bila kompetentna voditi ljudi in se pravilno odločati,« je poudarila dr. Čadonič Špeličeva.

Sama ni povedala, ali je podala sum kaznivih dejanj organom pregona, da ugotovijo, če je prišlo do kršitev zakonodaje in kdo je navsezadnje za to odgovoren. Šlo je za 7,7 milijona evrov davkoplačevalskega denarja. Ministrica je podpisala pogodbo brez lastne cenitve, denar pa je bil nakazan naslednji dan po podpisu pogodbe, sedaj pa se v medijih brani, da je bila zavedena.

»V Novi Sloveniji smo predlagali sprejem treh sklepov, ki jih je komisija tudi soglasno sprejela. Želimo, da se ugotovi, ali je prišlo do nenamenske porabe proračunskega denarja. Preiskavo naj opravi računsko sodišče. Proračunska inšpekcija ministrstva za finance naj prične s svojim delom na ministrstvu za pravosodje,« je dejala poslanka in zaključila: »V primeru sodne stavbe nihče v piramidi od ministrice za pravosodje do ministra za finance in predsednika vlade ni ravnal kot dober gospodar. To je zaskrbljujoče.«